De bouillonrevival: goedkope, vrolijke Franse maaltijden vanuit Parijs naar Amsterdam
Voor veel mensen roept het woord ‘bouillon’ misschien beelden op van een klein blokje in een pan water, maar in Frankrijk kent het een andere betekenis. Daar is het namelijk óók een restaurantvorm. Bouillonrestaurants zijn er al sinds de 19e eeuw en ze staan bekend om hun eenvoudige gerechten, betaalbare prijzen en sociale sfeer. Én het komt nu voor het eerst ook naar Nederland.
Het draait er niet om chique presentaties of dure ingrediënten, maar om smaak, simpele gerechten en snelheid om vervolgens zo snel mogelijk weer buiten te staan.
We vertellen je waar en wanneer het eerste bouillonrestaurant in Nederland opent…
Hop die trein in: en wel richting deze lekkerste bakkerijen van Parijs
Geschiedenis van de bouillonrestaurants
Het eerste echte bouillonrestaurant opende in 1854 in Parijs. Pierre Louis Duval, een slager die het leven van de arbeiders en marktkramers in de buurt van Les Halles (leuk weetje: waar Anthony Bourdain zijn restaurant en eerste kookboek naar vernoemde) wilde veraangenamen, bedacht een plek waar iedereen terechtkon voor een voedzame maaltijd.
Zijn menu was simpel maar voedzaam: soepen, stoofpotjes en vleesgerechten (denk aan kalfsgoulash, lamsbout en bouillonnetjes) die zowel gezond als betaalbaar waren. Het concept sloeg meteen aan en werd al snel een symbool van de Belle Époque (de periode van welvaart, kunst en culturele bloei in Europa tussen 1871 en 1914).
Mensen uit alle lagen van de samenleving kwamen er samen; rijk en arm deelden een tafel, praatten bij en genoten van een snelle maaltijd. Je kunt eigenlijk stellen dat het de eerste vorm van fastfood was!
@theo.yapping I’m ranking all the BOUILLONS restaurants I tried in Paris 🍽️😍 . #paris #paristravel #parisguide #traveltips #travelguide #bouillon #restaurant #frenchfood #affordable #cheapvsexpensive #foodreview
Bouillons in Europa
Door de jaren heen is het bouillonconcept langzaam door de rest van Europa getrokken en later de wereld overgegaan. Tegenwoordig zijn er moderne varianten te vinden in steden als Londen, New York en Lyon.
Sommige behouden het klassieke Franse interieur met houten tafels en kroonluchters, andere voegen een eigen twist toe, maar de essentie blijft altijd hetzelfde: toegankelijk, huiselijk en goedkoop.
Het eerste bouillonrestaurant van Nederland
Ook Amsterdam krijgt binnenkort zijn eigen bouillonervaring. In maart 2026 opent Bouillon d’Amsterdam aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Achter het concept zitten Michiel van der Eerde, Nick van der Meer en Tom de Rooij die je misschien kent van BAUT, samen met financieel expert Jasper Albers.
Het restaurant combineert de klassieke Franse traditie met de Amsterdamse eetcultuur en biedt gerechten voor een breed publiek, van snelle lunches tot gezellige diners met vrienden.
Naast het restaurant openen ook de cocktailkroeg De Blauwe Parade en Bouillon Service: voor take-away broodjes en koffie to go.
Alez! Wij kunnen niet wachten.
@theo.yapping What is a BOUILLON restaurant ? 🤔🇫🇷 . #paris #paristravel #parisguide #traveltips #travelguide #restaurant #bouillon #cheap #cheapvsexpensive #affordable #frenchfood
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)