Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Bomboloni: heerlijk luchtige Italiaanse donuts

Ben je gek op donuts? Dan moet je bomboloni leren kennen. Deze Italiaanse versie van de donut is licht, luchtig en verslavend lekker.

Kleine bommetjes

Bomboloni (enkelvoud: bombolone) komen oorspronkelijk uit Toscane, maar worden door heel Italië gegeten. In tegenstelling tot donuts hebben ze geen gat in het midden, maar zijn ze balvormig.

De naam is een verwijzing naar het Italiaanse woord bomba, dat simpelweg bom betekent. Want zo zien ze er ook uit: als kleine deegbommetjes.

En over klein gesproken: je hebt bomboloni ook in miniatuurversie. Dan spreken de Italianen van bomboloncini.

Fijne suiker

Nog een verschil met hun Amerikaanse broertje: bomboloni eet je zonder glazuur en met fijne suiker. Soms krijgen ze een vulling. Custard, room, chocolade of jam bijvoorbeeld. Ze zijn op hun lekkerst als ze loeiheet en versgebakken zijn. Zo halen we ze bijvoorbeeld het liefst bij Life’s a Peach in Utrecht.

Grappig is dat deze donuts via de bovenkant of zijkant worden gevuld: bij Amerikaanse ronde donuts gebeurt dat meestal aan de onderkant. Zo is bij bomboloni of bomboloncini een deel van de vulling zichtbaar.

Zelf bomboloni maken

De bommetjes worden gemaakt met bloem, gist, water, suiker en gesmolten boter. Soms nog met ei of melk. Verder gaat er nog een snuf zout en een beetje geraspte citroenschil doorheen.

Van het deeg steek je platte rondjes uit, die opbollen zodra ze in aanraking komen met de hete olie. Daarna rol je ze door de suiker.

Onderstaande video laat zien hoe je stapje voor stapje zelf bombolini maakt. Laat de vulling eventueel weg als je ze liever neutraal eet. Of vul ze met Nutella (ook in de video).

Meer over donuts:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.