Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 17 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Loïc: een stukje onvervalst Bretagne op een industrieterrein in Den Haag

Je zou het niet verwachten, maar op een industrieterrein in Den Haag schuilt een stukje onvervalst Bretagne. De buurt is up & coming vertelt gastheer Loïc Le Marre ons. Het is dan misschien even zoeken naar restaurant Loïc, dat huist in het bedrijfsverzamelgebouw Mooof. Maar je stuit op een verrassend fijne ervaring.

Hoe Frans wil je ‘t hebben?

Het restaurant is sinds ongeveer een jaar gevestigd in een voormalige eetzaal van de Luchtmacht. De keuken was er al, ze hebben de boel alleen iets moeten uitbreiden. “En in het centrum van Den Haag zitten al zó veel restaurants”, verzucht Loïc.

Daar heeft hij helemaal gelijk in. Bovendien lijken mensen de plek goed te kunnen vinden: het restaurant zit op een regenachtige zaterdagavond goed vol en er zitten veel Franse expats om ons heen. Lijkt ons een goed teken!

restaurant Loïc

Lekkers uit Bretagne

De insteek van het restaurant: de Bretonse keuken. Want gastheer Loïc en chef Eric Chouard (hij werkte ondermeer bij sterrenrestaurant Seinpost in Scheveningen) komen allebei uit Bretagne.

De Franse streek ligt in het noordwesten van Frankrijk, aan de Atlantische oceaan. Ze is bekend vanwege prachtige producten als fleur de sel, kouign-amann, hemelse boter en veel verse vis en schelpdieren. Dat belooft wat.

brood Mamie Gourmande

Culy ontdekt Loïc

We worden al gelijk vriendelijk ontvangen door gastheer Loïc. Hij begint meteen enthousiast te vertellen over de specialiteiten die het restaurant ons vanavond wil voorzetten. En of we daar zin in hebben? Bien sûr!

De kaart is mooi overzichtelijk. Je zou kunnen beginnen met charcuterie, oesters, of gegratineerde uiensoep. Of ga voor de klassieke Franse mergpijp. Er zijn hoofdgerechten als patrijs met zuurkool en eendenborst met sjalotten. Maar als je vrienden meeneemt voor wie dit allemaal véél te Frans is, staan er ook een paar goede burgers op de kaart. Met een kleine Franse twist uiteraard.

krabtartaar Loïc

Wij starten met twee voorgerechtjes die we lekker delen. Allereerst chaire de tourteau, oftewel krabbenvlees. We krijgen krabtartaar, aangemaakt met huisgemaakte mayonaise, wat rode biet en erbij partjes grapefruit.

Daarnaast een lekkere plak foie gras van eendenlever met gekonfijte ui en little gem. Daarbij krijgen we een zakje vers brood van Mamie Gourmande: een bekende Franse bakker uit Leiden.

foie gras eendenlever Loïc

Wat meteen opvalt, is de biet die een lekkere bite geeft aan de tartaar. Ze hebben de bieten eerst twee uur gepoft. De grapefruit voegt een lekker fris zuurtje toe. En de foie gras, ja… you can’t go wrong with foie gras. Die is heerlijk romig en notig en past natuurlijk top bij de zoete gekonfijte ui en knapperige sla.

bavette met friet

Alles huisgemaakt

Goed om te vermelden is dat bij Loïc alles vers wordt bereid. Dat merken we ook bij de hoofdgerechten. Allereerst de bavette: het best verkochte gerecht van de menukaart. Perfect rosé gegaard, mals en sappig en met een zalige huisgemaakte béarnaise erbij.

Het andere gerecht op tafel is joues de cabillaud. Ofwel: wangetjes van kabeljauw, die als delicatesse worden beschouwd. Ze worden bij Loïc opgediend in een rode wijnsaus met groente. Ja: zo smaakt de échte Franse keuken.

Daarbij krijgen we nog handgesneden frietjes met schil en een frisse salade van witlof met walnoten en blauwe kaas. Alles is goed op smaak en mooi bereid.

crème brûlée Loïc

Huilen om tarte tatin

We sluiten af met de twee populairste desserts van het restaurant: de creme brulee en de tarte tatin. “Als ik deze van de kaart haal, gaan mensen huilen”, zegt Loïc. Dat snappen we, want de tarte tatin alleen al is genoeg om nog een keer voor terug te komen.

tarte tatin Loïc

Al met al zit restaurant Loïc op een verrassende plek en hebben wij er verrassend lekker gegeten, van begin tot eind. Ook de gastvrijheid was fijn. Zolang ze die tarte tatin maar niet van de kaart halen, want dan gaan we huilen.

Löic is van maandag t/m zaterdag geopend, van 12:00 tot 00:00 uur. Leuk: je kunt hier dus ook lunchen! Reserveren kan online.

Loïc Den Haag
Kompaan Den Haag Loïc

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.