Redactie
Redactie Inspiratie 14 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Aanrader: kruiden gebruiken in zoete gerechten

Munt, basilicum, salie… heerlijke kruiden, en vooral bekend in hartige gerechten als pasta, salade, pesto en meer. Maar je kunt kruiden ook heel goed gebruiken in zoete gerechten. Hoe? We leggen het je uit.

Tip: zorg dat je alle kruiden supervers gebruikt en vooral niet verwarmt; zeker de ‘zachte’ kruiden, zoals basilicum, niet.

Basilicum

Basilicum is een klassieker in de salade caprese, maar óók bij aardbeien. Samen met balsamico-azijn vormt het een ideaal trio. Maar ook bij witte chocolade, bijvoorbeeld in deze witte chocolade-aardbeientaart, gaan de geurige blaadjes erg goed. Daarnaast is basilicum een perfecte oppepper voor in cocktails. En zelfs basilicum-ijs is een aanrader!

Munt

Munt is vooral heerlijk in hartige Midden-Oosterse gerechten, maar past ook zeker bij een heleboel zoete recepten. Chocolade en munt is een klassieker, zoals in deze pasteitjes. Je kunt er een fijne siroop mee maken, die goed past in desserts. En watermeloen en munt maken ook een zomers duo. Tot slot: echte durfallen gaan voor deze zoete pizza met ricotta, aardbeien en Nutella.

Salie

Salie in iets zoets? Echt? Jazeker. Deze bramen-salie mocktail is een perfect begin van een borrel of diner. Salie gaat ook goed samen met citroen; laat bijvoorbeeld wat salieblaadjes meetrekken in je lemon curd.

Tijm

Tijm & zoet, doet ‘t goed. Vooral met citroen: een hemelse combinatie. En deze perzikgalette met tijm heeft het beste van beide werelden: een beetje zoet en een beetje hartig. Bruiswater of gewoon kraanwater krijgt overigens ook een flinke boost als je een takje tijm en wat schijfjes citroen toevoegt.

Rozemarijn

Oh, rozemarijn. Zo lekker in koekjes, zeker als de koekjes een hartige bite hebben, zoals oatmeal raisin cookies. Rozemarijn en chocolade gaan ook mooi samen, deze chocolademousse met rozemarijn is bijvoorbeeld een killer. Of doet het zoals de Italianen en maak rozemarijn-ijs.

Lavendel

Lavendel om te eten: niet iedereen houdt ervan. Begin simpel door deze lavendelsiroop te maken; een veilige basis voor drankjes en baksels. Lavendel gaat ook mooi met chocolade, perzik of meloen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.