Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Frietje zoervleisj van de barbecue uit het nieuwe boek van Smokey Goodness

Vlammen! Dat wil je als je dit recept voor het ultieme frietje zoervleisj van de barbecue ziet. Het komt uit het nieuwste boek van barbecueheld Jord Althuizen en Smokey Goodness. In Lowlands BBQ (het dikste BBQ-boek van Jord Althuizen ooit) draait het om culinaire barbecue-inspiratie uit de Lage Landen. En dat is lékker!

Dat er zo veel toffe barbecue-inspiratie te vinden zou zijn in Nederland en België, daar staan wij nogal van te kijken. Maar Jord laat het zien in dit vette nieuwe kookboek. Van ‘fiery vlammetjes’ tot aan Oosterscheldekreeft of een heel Hollands borrelplateau van de barbecue: het is vlammen in onze Lage Landen!

Heb je geen barbecue? Check dan dit recept voor Limburgs zuurvlees

De chefs van Smokey Goodness
Bron: Remko Kraaijeveld

Jord over dit frietje zoervleisj: “Dat dit gerecht nog steeds onder de rivieren is blijven steken, daar snappen wij geen bal van. Oh man, dit is zo lekker! De lichtzoete, stroperige, robuuste vleessaus is echt de beste friettopping (het is ‘friet’ of ‘frites’ niet ‘patat’!) die je kunt bedenken.

We konden het niet laten deze Limburgse classic toch de smoker in te schuiven – geen slecht idee, je zult het zien!

Traditioneel wordt zuurvlees (of ‘zoervleisj’, zoals de Limburgers zeggen) gemaakt van paardenvlees. Vinden wij een prima idee, maar gezien de verkrijgbaarheid wellicht goed om bij de slager ook rundersukade in je tas te laten stoppen.”

Frietje zoervleisj
Bron: Remko Kraaijeveld

Frietje zoervleisj

Maak een marinade van de azijn, het water, de laurierblaadjes en kruidnagels. Leg het vlees erin – het moet onderstaan – en laat een nacht in de koelkast marineren.

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 115 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade!) en dep het droog. Rook het vervolgens circa 3 uur op de BBQ.

Verhit de zonnebloemolie in een Dutch oven. Voeg de ui toe en bak hem circa 10 minuten op laag vuur, tot hij bruin kleurt. Doe de bewaarde marinade, de basterdsuiker en appelstroop erbij en breng het geheel aan de kook. Snijd het vlees in blokjes van 3 x 3 cm en voeg ze toe.

Schik nog wat rookhoutchunks tussen de kolen en zet de pan dan zonder deksel op het rooster van de BBQ. Laat het geheel nog ongeveer 2 uur zachtjes roken en stoven, tot het vlees mals en zacht is.

Snijd de ontbijtkoek in blokjes, voeg ze toe en kook het geheel in tot de saus gebonden is. Breng de stoof op smaak met de Tabasco Chipotle, zout en peper. Bak de friet knapperig op 180 °C in de frituur, bestrooi het met zout en schep het zuurvlees erover. Garneer met de bladpeterselie en serveer met mayonaise.

Smokey Goodness Lowlands bbq
Jord Althuizen via bol.com

Smokey Goodness Lowlands BBQ (Kosmos Uitgevers) van Jord Althuizen is nú te koop voor € 29,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.