Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 15 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Tip: dit maakt élk stukje vlees (van de barbecue) lekkerder

De specifieke roostersmaak, de geur, de gezelligheid, de hoogstwaarschijnlijk aanwezige zon: vlees van de barbecue is eigenlijk altijd al érg lekker. Maar kan het nog lekkerder-der-der? Jazeker! We kregen een gouden tip uit de geheime boekjes van chefs. Het gaat over een olie die eigenlijk alles lekkerder maakt, maar in het bijzonder elk stukje vlees (en groente) van de barbecue.

Knoflookolie bij barbecue

Veel chefs in professionele keukens zweren erbij: het eigen bakje knoflookolie dat naast de kachel (zo noemen ze een fornuis in een keuken) staat om gerechten net dat extraatje mee te geven. Het zal zeker niet bij ieder gerecht gebruikt worden, maar wel bij vlees van de grill of barbecue.

Het vlees wordt klaargemaakt zoals altijd, maar de laatste paar minuten wordt het bestreken met de olie, zodat het net een intensere smaak meekrijgt en de knoflook lichtbruin blijft. Maar let op: knoflook is niet het enige wat in de olie zit!

Culy Homemade: zelf barbecuesaus maken

Wat zit er in de olie? En hoe maak je het?

Er zijn mensen die leven volgens het credo ‘een dag zonder knoflook is een dag niet geleefd’, anderen hebben een voorkeur voor zacht gegaarde knoflook en weer anderen eten het liever rauw, maar knoflook heeft bij bijna iedereen een plekje in het hart.

Dus het basis- en hoofdingrediënt van deze olie is dan ook: knoflook. Volgende hoofdingrediënten: peper en zeezout, aangevuld met tijm of rozemarijn. Sommige chefs zijn een beetje wild en doen er ook nog een chili-vlok of pepertje bij.

Alles in de hakmolen, flink fijnhakken, aanvullen met olijfolie (degene waarmee je bakt, dus niet de luxe!) en voilà je bent klaar. In de koelkast heel lang goed te houden, als je maar een schone lepel of kwast gebruikt.

Knoflookolie
Bron: Unsplash

Met deze tip voorkom je dat je spareribs taai worden

Kun je deze olie alleen gebruiken bij de barbecue?

Zoals al eerder aangeven en zelfs in de titel staat: élk stukje vlees, maar voornamelijk van de grill of de barbecue. Denk daarnaast aan een hele vis of een zalmpakketje met een druppeltje olie of geef je roergebakken groente nét dat beetje extra met deze mix.

Ook lekker: een schijf pompoen of knolselderij van de grill of barbecue besprenkelen. Dat maakt het net next level. De olie moet nog wel even kort gebakken of bereid worden, dan komt hij het beste tot zijn recht.

Wat ons betreft is het duidelijk: deze olie wordt vast onderdeel van onze barbecue-avonturen en stiekem ook naast ons fornuis.

Tips voor de barbecue:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.