Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 24 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: geroosterde knolselderij met honing & rozemarijn

Jaren geleden aten we in Parijs bij Restaurant Verjus (één van onze favoriete plekken) een fantastisch gerecht van geroosterde knolselderij. Hier maken we het na, in onze eigen versie, met parmaham, amandelen, honing en rozemarijn.

We lakken de geroosterde knolselderij tijdens het bakken met een mengsel van vleesfond, honing en rozemarijn. Dat zorgt ervoor dat ‘ie heerlijk zoet wordt, maar tegelijk ook hartig en kruidig.

Bij de geroosterde knolselderij die we bij Verjus aten, werd ventrêche geserveerd: een soort Franse bacon. Omdat die in Nederland vrijwel niet verkrijgbaar is, kozen wij voor Parmaham. Daarbij nog wat amandelen voor crunch en zoetigheid. Aan de slag!

geroosterde knolselderij
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Zo maak je deze geroosterde knolselderij

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de knolselderij en snijd elke knol verticaal doormidden. Leg ‘m op de snijkant en snijd ‘m daarna in plakken van 2 centimeter dik. De uiteinden zullen waarschijnlijk wat te dun zijn, maar die kun je invriezen en bewaren om groentebouillon van te trekken.

Leg de stukken knolselderij naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje aan beide kanten met een eetlepel zonnebloemolie.

Laat ze 30 minuten roosteren in de oven en keer de plakken dan om. Rooster ze nog eens 30 minuten.

Verwarm ondertussen de vleesfond in een pannetje met de honing en het takje rozemarijn. Zet het vuur uit, zet de pan opzij en laat het zo ongeveer een half uurtje staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Als de knolselderij een uur lang is geroosterd, lak je ze met de helft van de vleesfond. Zet ze ongeveer 20 tot 30 minuten terug in de oven. Draai halverwege de bereidingstijd om en lak met de andere helft van de vleesfond.

Voor de garnering

Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan en haal ze eruit. Hak ze, maar niet te fijn.

Verwarm in diezelfde koekenpan twee eetlepels zonnebloemolie op hoge temperatuur. Voeg de naaldjes van de rozemarijn toe en bak ze een paar seconden tot ze knapperig zijn (deze stap kun je eventueel overslaan, maar het is wel lekker én staat heel mooi op je gerecht). Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer de geroosterde knolselderij met wat plakjes Parmaham ertussendoor gedrapeerd. Strooi de amandelen eroverheen en garneer met de rozemarijn. Maak af met zout en peper.

Mocht je nog wat van de vleesfond met honing en rozemarijn hebben, verwarm die dan nog even en druppel ‘m over het gerecht heen.

Meer recepten met knolselderij

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.