Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 6 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Asperges schillen en schoonmaken: zo doe je dat het beste

Het aspergeseizoen is in volle gang en dat betekent dat het witte – en groene – goud weer bij veel mensen op hun bord ligt. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk overhouden van dit lekkere seizoensproduct. Wij vertellen je daarom alles over asperges schillen en schoonmaken.

Witte asperges schillen

Witte asperges moeten geschild worden voordat je ze klaarmaakt. Doe je dat niet, dan worden ze erg taai. Gelukkig is het niet veel werk om asperges te schillen, maar je moet wel rekening houden met een paar kleine dingen.

Leg je witte asperges altijd minstens een half uur in een bak met koud water. Door het koude water worden de aspergeschillen een stukje soepeler en schillen ze makkelijker.

Witte asperges kopen tips
Unsplash

Dunschiller versus mes

Je schilt de asperges het makkelijkst rondom met een dunschiller. Hierdoor gooi je het minst van de asperge weg en schil je de groente in mooie egale banen. Begin zo’n drie centimeter onder het kopje van de asperge en schil helemaal tot aan de onderkant tot je alle kanten hebt gehad.

Schillen met een mes raden we niet aan. Het is mogelijk, maar het gaat je ontzettend veel extra tijd en werk kosten, monnikenwerk dus!

Wanneer je asperges vers zijn is het genoeg om één keer rondom te schillen. Zijn ze wat ouder? Dan zou twee keer schillen voldoende moeten zijn.

Witte asperges met tahin
Nancy van Batenburg voor Culy

Kontjes van de asperge

Verwijder tot slot ook de onderkant van de asperges. Hoe verser de asperges zijn, hoe minder je van de onderkant hoeft af te snijden. Wanneer je asperges direct bij de boer koopt, is het vaak zelfs helemaal niet nodig om de onderkant te verwijderen. Haal je ze in de supermarkt? Snijd dan zo’n vijf centimeter van de onderkant af om taaie stukken te voorkomen.

Groene asperges schillen

Groene en witte asperges lijken in de basis op elkaar, maar kennen flink wat verschillen. Het grootste verschil? Witte asperges groeien onder de grond en groene asperges boven de grond.

Door de zon kleuren de asperges groen en worden ze wat pittiger van smaak in vergelijking met hun ondergrondse broers.

Groene asperges schillen
Unsplash

De schil van groene asperges

Groene asperges hoef je in principe niet te schillen. Wanneer je ze grilt, bakt of kookt kun je de groene groente in zijn geheel eten. Het kontje moet je – net als bij de witte asperge – wel verwijderen. Snijd zo’n vijf centimeter van de onderkant af om alleen het meest malse deel van de asperge over te houden.

In restaurants maken ze groene asperges overigens wel vaak schoon. Uitsteeksels worden verwijderd en de onderkant wordt onder handen genomen zodat alleen de zachte kern aan de steel blijft zitten.

Handige tip

Een handige tip om de kontjes te verwijderen is om deze simpelweg af te breken. Hou het midden van de asperge vast tussen je duim en wijsvinger en gebruik je andere hand om voorzichtig het uiteinde vast te houden en om te buigen. Hierdoor breekt de asperge automatisch af op het punt waar het taai is. Is dat niet handig?

 Meer asperges:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.