Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 22 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Eindelijk verklaard: dit is waarom chips zo verslavend is

Wie heeft er ooit één chipje gegeten? Yes, gewoon één klein chipje? Of zelfs maar één handje? Waarschijnlijk weinigen van ons. Het motto van een zak chips is één is geen, want chips is verslavend. Het blijft zelden bij één handje en al helemaal niet bij één chipje. Maar waarom heeft chips zo’n verslavende werking? Wij lazen in een artikel van The New York Times het verlossende antwoord.

The New York Times haalt haar antwoord uit het boek ‘Hooked’ van Michael Moss, een boek dat gaat over hoe voedselgiganten profiteren van onze verslavingen.

Waarom is chips verslavend?

Samen met Franse frietjes, Oreo’s (geen wonder dat dit recept zó goed is), pizza en cheeseburgers behoort chips tot de meest verslavende voedselproducten op aarde. We kunnen er niet níét zoveel van eten. De perfecte combinatie tussen zout, zoet en vet (met een lekkere crunch). Verslavend lekker.

Als we Moss moeten geloven, zijn bewerkte voedingsproducten net zo verslavend als verschillende harddrugs. Zo erg, dat we zelfs bij het zien van een foto al beginnen te kwijlen (zoals bij onderstaande foto…). Dit heeft te maken met het effect dat eten heeft op ons brein. De plek waar elke verslaving begint.

Voeding kan zo gemaakt worden dat het de ‘uit’-knop van ons brein afremt een de ‘aan’-knop (wat vaak het vrijmaken van dopamine is) triggert. Deze aan- en uitknop heeft diepe, evolutionaire wortels die ons eeuwen geleden hielpen overleven, toen voedsel nog een schaars product was.

Slechts één seconde

Chips (maar ook andere bewerkte voedselproducten, zoals chocolade of M&M’s) foppen jouw brein al in minder dan één seconde. De combinatie van suiker en vet, maar ook de geur en structuur van het eten, triggeren herinneringen in je hersenen waardoor een golf van neurotransmitters loskomt en (onbedwingbare) cravings worden gestimuleerd.

Grote voedsel-productiebedrijven weten op die manier precies in te spelen op de zaken die in ons brein een verslaving triggeren. Smaakcombinatie na smaakcombinatie wordt geïntroduceerd met ingrediënten die je in de natuur niet vaak samen ziet, zoals suiker met vet en zoet met zout.

Voeding in zak werkt verslavend

Maar niet alleen de combinatie van suiker en vet en het knapperige aspect maken dat we verslaafd raken aan chips en ander voedsel. Ook blijkt uit onderzoek van Marion Hetherington aan Leeds University dat als voedsel in een zak zit, we de neiging hebben om vervolgens de zak leeg te eten.

Verschillende kleuren

Nog een trucje om ons meer van iets te laten eten (naast de verpakkingen en lage prijzen van zulke producten) vinden we bij M&M’s. De verschillende kleuren M&M’s smaken hetzelfde, maar houden onze hersenen voor de gek. Dat maakt dat we er meer van eten dan wanneer ze allemaal dezelfde kleur zouden hebben. Dus mocht je nou eens van die M&M’s af willen blijven: gewoon voorsorteren op kleur dus.

Gezond snacken

Zin gekregen om nu juist extra gezond te snacken de verslavende chips links te laten liggen? Snappen we. Maak vooral eens één van deze snacks waar goede ingrediënten aan te pas komen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.