Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 7 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

We zien Amerikaanse biscuits steeds meer in Nederland: wat zijn het en waar eet je ze?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hebben Amerikaanse biscuits weinig overeenkomsten met koekjes – behalve misschien dat je er meteen vijf wilt eten. Wij leggen je er alles over uit én waarom ze doorgaans worden gegeten met jus (“biscuits and gravy”).

De Amerikaanse keuken was lang gelijk aan vette hamburgers, mac & cheese en slappe friet met ketchup. Althans, in vele ogen – The States vormen een enorm continent, en dat fastfoodketens als McDonald’s en Burger King ervandaan komen, wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen overal fastfood eet. Zoals op elk continent heeft elke regio een eigen cuisine.

Chicken & Waffles: waar komt deze bijzondere combi vandaan?

American biscuits
Bron: Unsplash Unsplash

Regionale Amerikaanse cuisine

De Californische zon zorgt voor een keuken met veel avocado’s, verse groenten, fruit en noten. In staten als Louisiana en New Orleans vind je veel Franse en Spaanse invloeden, resulterend in gerechten als gumbo en het gebruik van kruiden tijm, peterselie en oregano. En wat dacht je van Tex-Mex: een mix van Texaanse en Mexicaanse smaken?

Wat is het verschil tussen Tex-Mex en de Mexicaanse keuken?

Southern Soul Food

De keuken van de ‘Southern States’ (Virginia, North en South Carolina, Georgia, Mississippi, Tennessee, Alabama en Missouri) is beïnvloed door Europese en Afrikaanse cuisines. Southern cuisine is echt comfort food: warm, romig en troostrijk.

Typische Southern gerechten zijn okra- en bonenstoof, fried chicken, shrimp & grits (garnalen met polenta) en vlees van de barbecue. Maar een tafel vol Southern American soulfood is niet compleet zonder biscuits & gravy: biscuits met jus.

Biscuits and gravy

Die biscuits, dat zijn zoals gezegd geen koekjes. Amerikaanse biscuits zijn kleine, hartige broodjes die gebruikt worden om sauzen en jus mee op te lepelen, en ze worden zowel bij het avondeten als bij het ontbijt gegeten. “Biscuits & gravy” is een bekende term op de menukaarten van Amerikaanse diners.

Ze zijn nog het meest te vergelijken met hartige scones: het zijn allebei ‘quick breads’; broodjes die in de oven rijzen door toevoeging van chemische rijsmiddelen als bakpoeder en baking soda. Vroeger werden biscuits in de pan gebakken, tegenwoordig maak je ze in de oven.

Gespot: Amerikaanse biscuits (broodjes)

Het verschil met scones

Het deeg komt grotendeels overeen met dat van scones, alleen gebruik je voor scones ook eieren, en voor biscuits niet: klassieke biscuits werden gemaakt met bloem, boter, karnemelk en reuzel; producten die in die regio in overvloed waren. Reuzel is tegenwoordig geen standaard ingrediënt meer, maar karnemelk wordt nog steeds in de meeste recepten gebruikt.

In Amerika kun je biscuitdeeg kant en klaar kopen in een blikje, zoals wij croissantdeeg hebben. Maar je kunt biscuits ook heel goed zelf maken: zoals gezegd hoeft het deeg niet te rijzen. Zo gepiept, dus!

Zelf aan de slag? Gebruik bijvoorbeeld dit recept voor de beste buttermilk biscuits van Bon Appétit, of dit recept van Martha Stewart.

Waar eet je American biscuits?

Southern American soul food wordt steeds populairder en bekender. In Amsterdam kun je voor goeie biscuits (en de rest van de shabang) terecht bij Biscuit Baby op de Kinkerstraat (met fried chicken en hot honey – oh my), of bij Stacks Diner op de De Clercqstraat.

Meer Amerikaans:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.