Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 27 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Let’s split a banana split: alles over dit typisch Amerikaanse dessert

In het rijtje dame blanche, coupe Romanoff en fruitsorbet mag de banana split niet ontbreken. Dit Amerikaanse dessert met banaan, ijs en verschillende sauzen geniet nog altijd een ongekende populariteit. Hoogste tijd om eens mee te varen op die banana boat. Want wat is een banana split, waar komt ‘ie vandaan en hoe maak je ‘m zelf?

En vooral dat laatste is essentiële informatie!

Wat is een banana split?

Een banana split is een van oorsprong Amerikaans toetje. Serveer je ‘t op de klassieke wijze, dan hoort het bananentoetje in een langwerpig schaaltje dat men de boot noemt. Je snijdt de banaan in lengte doormidden en legt ‘m in het schaaltje. Hierna komen er drie bolletjes ijs bij: vanille-, chocolade- en aardbeienroomijs.

Om ‘t af te maken komt er ananassaus over het vanille-ijs, chocoladesaus over het chocolade-ijs en aardbeiensaus over het aardbeienijs. Gehakte nootjes, slagroom en maraschinokersen als garnering en je toetjesmaag wordt rijkelijk gevuld.

Wie maakte de eerste banana split?

Je zou denken dat het eerste Amerikaanse bananendessert uit een ijssalon komt dat dacht eens “lekker gek” te doen, maar nee. Het was de 23-jarige David Evans Strickler – student-apotheker – die met de banana split op de proppen kwam. Zijn hobby? In z’n vrije tijd experimenteren met nieuwe ijscoupes. We kunnen mindere hobby’s bedenken.

De eerste banana split kostte zo’n 10 cent en viel in de smaak bij studenten in de buurt. Ondanks dat Stricklers andere ijscoupes maar de helft kostten, werd het bananentoetje een groot succes. Zo’n succes dat in 2013 een officiële gedenkplaat werd onthuld op de plaats van de apotheek waar Strickler later werkte. Daarnaast wordt er elk jaar in Amerika op 25 augustus bananasplitdag gevierd. Waar zo’n studentenexperiment al niet goed voor i(j)s.

Hoe maak je ‘m zelf?

Zelf een banana split maken is helemaal niet moeilijk, je hebt er enkel best wat ingrediënten voor nodig. Uiteraard een banaan, maar ook de drie verschillende ijssmaken (vanille, chocolade en aardbei), de drie sauzen (ananas, chocolade en aardbei) en de garneringen zoals nootjes, slagroom en maraschinokersen. Die laatste koop je bij toko’s en kun je gelukkig ook erg makkelijk zelf maken.

Ingrediënten in huis? Dan is het heel simpel. Snijd de banaan in de lengte doormidden en leg ‘m aan weerszijden van je lange schaaltje. Hiertussen schep je drie bollen ijs. Garneer de juiste bol ijs met de juiste saus en maak af met nootjes, slagroom en de kersen.

Variaties op het bananentoetje

Het kan goed zo zijn dat je tijdens ‘t lezen van dit artikel denkt: “wat een kolder kramen ze uit bij Culy, mijn banana split is héél anders.” En dat klopt! Er is een groot verschil tussen de Nederlandse en de Amerikaanse banana split. De Amerikaanse variant bespraken we in dit artikel: drie smaken ijs, drie soorten saus. Maar wij Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als we dat niet teveel gedoe zouden vinden. De Nederlandse variant maak je namelijk met enkel vanille roomijs en chocoladesaus. Ook wordt ‘ie vaak geserveerd in een coupe.

In de Zuid-Amerikaanse variaties op de banana split worden sommige ijssmaken vervangen door dulce de leche én zit er vaak nog ander vers fruit bij behalve banaan. Geen ijsliefhebber? Dan is de Australische banana split iets voor jou. Deze bevat namelijk géén ijs. De banaan wordt overgoten met citroensap, poedersuiker en gekleurde hagelslag. Men noemt ‘t ook wel “hundreds and thousands.”

Culy Homemade: mega bananensplit met pindakaas en bacon

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.