Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 31 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over ume: een Japanse vrucht met vele toepassingen

Ume is een Japanse fruitsoort met een uitgesproken zure smaak. Hij doet een beetje denken aan abrikozen of pruimen. Niet alleen zijn de vruchten belangrijk voor de Japanse cultuur (hun bloei markeert namelijk het begin van de lente), ze worden ook veelvuldig gebruikt in de Japanse keuken. Er bestaan zelfs KitKats met ume-smaak!

Je raadt het al: dáár willen we graag meer over weten.

Dol op de Japanse keuken? Deze ingrediënten moet je dan echt in huis hebben

Van umeboshi tot umeshu

Een bekende toepassingen van ume is umeboshi. Hiervoor worden de vruchten in de pekel gelegd. Na een tijdje pekelen resulteert dat in superkrachtige smaakbommetjes die iets zoets, zuurs en zouts hebben. In Japan wordt ‘t vaak gebruikt als smaakmaker bij rijst of in dressings. Hier kun je umeboshi scoren bij de Aziatische supermarkt of bij biologische winkels als Ekoplaza.

Een andere bekende toepassing van ume is umeshu: een alcoholische drank op basis van de vruchten. In Japan staat umeshu in de meeste restaurants wel op de kaart, al dan niet in cocktailvorm. Net als sake kun je umeshu zowel koud als warm drinken. Ook leuk: de Belgische bierbrouwer OWA heeft een Ume Lambic in het assortiment: een fruitig biertje met ume uit de Wakayama regio.

Koken met ume

Wil je de bijzondere smaak van de vrucht leren kennen? Vers zijn ume helaas vrij moeilijk te krijgen, maar met umeboshi kun je makkelijk aan de slag. Hak de vruchten bijvoorbeeld heel fijn en roer ze samen met furikake en sesamzaadjes door je rijst: superlekker bij vis of in een Aziatische rijstbowl. Of gebruik ze als vulling in onigiri (makkelijke sushiballetjes).

Ook kun je online ume su bestellen: een sap van gefermenteerde umevruchten. Deze kun je makkelijk inzetten om bij marinades of bij gewokte groenten.

Alles over yuzu kosho: een Japanse smaakbom van citrus en chilipeper

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.