De ster van de avond: gegrilde octopus met antiboise

Culy 21 mrt 2015 Diner

Dit recept voor gegrilde octopus met antiboise is afkomstig van Renée Kemps is perfect voor tijdens een dinerfeestje. Het kost even wat voorbereiding, maar dan serveer je wel een voorgerecht om nooit te vergeten. 

Breng een grote pan water aan de kook en voeg vijf eetlepels zeezout toe. Kook de octopus in zijn geheel voor een uur hierin. Verwarm je oven voor op 200 graden.

Snijd de bovenkant van de knoflookbol eraf en plaats deze samen met de sjalotjes en ui (ongeschild in zijn geheel) in een ovenbestendige kom met een laag zout. Rooster gedurende 15 minuten, tot knapperig en opgezwollen.

Rooster de venkel, tomaten en paprika boven vuur tot de huiden zwart zijn. Pel de zwart geblakerde schil eraf en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Knijp de knoflook, shjalotjes en ui uit hun schil en snijd ook deze in kleine blokjes.

Plaats alle gesneden ingrediënten in een sauspan met drie eetlepels olijfolie, zout en peper. Voeg wat tijm, salie het sap van een halve limoen en de kappertjes toe. Haal van het vuur en laat afkoelen. Verwarm de truffelolie en frituur de salieblaadjes hierin. Leg op keukenpapier om uit te lekken en af te koelen.

Hak de noten fijn en rooster deze met het sap van een halve limoen en de honing in een koekenpan tot ze goudbruin kleuren. Laat afkoelen. Check of de octopus ‘mals’ is. Zo ja, trek de losse huid eraf en snijd de tentakels en het lijf in stukken van 8 centimeter.

Besprenkel met wat olie en grill voor een paar minuten in een grillpan, tot de grillstrepen zichtbaar worden. Leg wat van de antiboise op het bord en leg een paar stukken octopus er bovenop. Leg hier het salieblad op, de noten en maak af met een scheutje olijfolie. Leg een partje limoen aan de zijkant en serveer.

Squid5

Voor 12 personen:

  • 1,5 kilo octopus
  • 2 tomaten
  • 1 gele paprika
  • 1 venkel
  • 1 bol knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 1 witte ui
  • Verse chilipeper ter grootte van een duim
  • Paar takjes tijm
  • 1 takje + 12 blaadjes salie
  • 1 limoen + 12 partjes voor serveren
  • 100 gram kappertjes
  • Zeezout en verse zwarte peper
  • Olijfolie
  • Truffelolie
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram pistachenoten
  • 1 eetlepel honing
Reageer op artikel:
De ster van de avond: gegrilde octopus met antiboise
Sluiten