Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 29 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over het ramen-ei: niet zomaar een ei, maar Japanse culinaire kunst

Het vinden van fatsoenlijke Japanse ramen in Nederland was jaren geleden allesbehalve vanzelfsprekend. Gelukkig mogen we ons inmiddels gelukkig prijzen met tientallen fantastische plekken om ramen te eten inclusief signature ramen-ei met typerende donkere rand.

Zo dik als mayonaise

Het ramen-ei heet in het Japans “ajitsuke tamago” en is niet zomaar een ordinair gekookt eitje dat je terugvindt in een dampende kom bouillon. Het maken van ramen is een ware kunst en wordt tot in detail uitgewerkt, inclusief het ei. Een ramen-ei is – als het goed is – precies zo gekookt dat de dooier net niet helemaal gestold is en de dikte van mayonaise heeft.

Het eiwit wordt daarvoor deels gemarineerd in een mix vol umami-smaakmakers als soja en mirin. Het gemarineerde-ei staat in Japan gelijk aan vakmanschap en werkt als een soort visitekaartje voor chefs. Serveer je een perfect gemarineerd ei? Dan laat het zien dat je oog voor detail hebt en je vak serieus neemt.

Culy Homemade: ‘ramen egg’ (eieren in sojasaus) voor bij Japanse noedelsoep

ramen ei
Bron: Hiroyuki via Adobe Stock

De geschiedenis van het ramen-ei

Om de geschiedenis van ramen-eieren volledig te begrijpen, moeten we ons eerst verdiepen in de opkomst van ramen. Het gerecht werd pas aan het eind van de 19e eeuw voor het eerst vanuit China in Japan geïntroduceerd. Het was gelijk een hit en paste zich al snel aan de Japanse markt aan. Vroeger was ramen een simpel gerecht dat voornamelijk bestond uit tarwenoedels. Het werd geserveerd in een bouillon op basis van soja.

Naarmate het aan populariteit won – en dat ging razendsnel – verspreidde het zich als een olievlek over Japan. Zoals dat vaker gaat met populaire gerechten, ontstonden er verschillende variaties. Er werden steeds meer toppings toegevoegd zoals groenten, vlees en natuurlijk het ramen-ei. Het perfectioneren van ramen werd bijna een nationale sport en leidde tot de ontwikkeling van unieke, onderscheidende regionale ramenstijlen waarbij chefs hun spierballen konden laten zien.

Experimentele fase

Het ramen-ei dook halverwege de 20de eeuw voor het eerst in Japan op. Terwijl ramenrestaurants als paddenstoelen uit de grond schoten, probeerden ze zich op allerlei manieren te onderscheiden van de concurrent. Chefs begonnen te experimenteren met verschillende toppings en bijgerechten, waaronder dus ook de zachtgekookte eieren. Het marineerproces werd eerst niet gebruikt om de eieren smaak te geven, maar puur en alleen om ze te conserveren. Toen bleek dat het ook smaak aan de ramen toevoegde, werd ook met het ei steeds meer geëxperimenteerd.

Na verloop van tijd werd het een integraal onderdeel van de ramencultuur. Zowel chef-koks als culinaire liefhebbers perfectioneerden de kunst van het marineren van eieren om de ideale balans tussen smaak en textuur te creëren. Het resultaat was de ajitsuke tamago die we vandaag de dag kennen en waarderen: een smaakvolle, halfvaste dooier omhuld met gemarineerd eiwit. En we willen nooit meer anders…

Zelf maken? Dat is gelukkig heel simpel en doe je met ons makkelijke recept voor ‘ramen eggs’. Maak er dan ook meteen een van onze ramenrecepten bij.

Culy Homemade: de makkelijkste ramen ooit (met instant noodles en mayonaise)

Trek in Japans gekregen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.