Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 27 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: sojasaus-eieren (voor op de ramen of als snack)

Sojasaus-eieren (oftewel: eieren gemarineerd in sojasaus) zijn een bekend Japans hapje. Door de beroemde restaurantketen Momofuku in New York (van David Chang) groeiden ze wereldwijd in populariteit. Daar serveren ze de sojasaus-eitjes namelijk op de ramen. Maar ook als (borrel)hapje zijn ze niet te versmaden.

We hebben op Culy al veel vaker geschreven over deze populaire ramen-eieren, maar een basisrecept om ze zelf te maken, ontbrak nog. Wij houden hiervoor altijd het recept aan uit Milk Bar Life, van Christina Tosi (die de zoete kant van Momofuku runde). Deze versie wordt ook geserveerd in Momofuku Noodle Bar, afgetopt met krokant gebakken uitjes en bieslook.

Zelf sojasaus-eieren. maken is heel eenvoudig en kost maar weinig tijd. Wél moet je er rekening mee houden dat de eieren 2 tot 6 uur moeten marineren, voor het lekkerste resultaat.

Sojasausbrownies met butterscotch uit Vegan JapanEasy

Sojasaus-eieren
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Recept voor sojasaus-eieren

Kook de eieren exact 6 minuten en 50 seconden. Dompel ze daarna onder in een grote kom met ijswater. Laat ze daarin afkoelen tot ze handelbaar zijn.

Roer ondertussen de suiker door het warme water in een ruime kom, tot de suiker is opgelost. Voeg de sojasaus en sherry-azijn toe en zet opzij.

Pel de eieren en leg ze samen met de marinade in een afgesloten bakje. Zorg dat de eitjes helemaal onder de marinade staan.

Laat de eieren 2 tot 6 uur marineren. Hoe langer, hoe intenser (en ook zouter) de smaak. Haal de eieren daarna uit de marinade en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik. Snijd ze voor het opdienen doormidden en bestrooi met wat zeezoutvlokken en zwarte peper.

Serveer de sojasaus-eieren bij ramen, snelle instant noedels of eet ze zo op.

Reageer op artikel:
Culy Homemade: sojasaus-eieren (voor op de ramen of als snack)
Sluiten