Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 27 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over anari: Cypriotische ricotta met de smaak van halloumi

Toen we voor ‘t eerst halloumi aten wisten we even niet goed wat er gebeurde. Een lauwwarme, intens zoute grillkaas met een knapperig korstje: hoe lekker is dát? Gelukkig ligt de grillkaas inmiddels zowat in elke supermarkt. Minder bekend daarentegen is anari, een bijproduct van halloumi.

Toch zijn wij behoorlijk zeker dat anari minstens even spannend is als halloumi. De twee hebben immers ‘t één en ander gemeenschappelijk…

Wat is anari?

Anari is wat men noemt een weikaas: kaas die gemaakt wordt van het wei dat overblijft na de het produceren van harde kazen. Het bekendste voorbeeld van weikaas is misschien wel ricotta. Strikt genomen is dat dus eigenlijk geen kaas, maar gekookt weiwater van mozzarella of provolone.

In het geval van anari wordt het weiwater van halloumi gebruikt. Waar ricotta een zachte en milde smaak kent (net als de mozzarella, waarvan het weiwater afkomstig is), heeft meer dat zoutje van halloumi. Weliswaar subtiel, maar je kan je al voorstellen hoe lekker dat is in combinatie met de zachte textuur die op je tong smelt.

Anari bij Cypriotisch ontbijt

De Cyprioten – anari is immers afkomstig uit Cyprus – eten anari op verschillende manieren. Niet alleen is het populair bij het ontbijt (meestal met honing en/of jam), ook in gebak wordt het gebruikt als vulling.

Soms wordt de verse kaas ook gedroogd in een oven, waardoor hij hard en bros van structuur wordt. De gedroogde versie is dan weer ideaal om over pasta- of groentegerechten te raspen.

Culy Homemade: Griekse gebakken feta uit de oven met olijven (feta saganaki)

Nog even afwachten…

Helaas hebben wij tot nu toe nog geen anari gespot in onze Nederlandse winkels, al hopen wij dat dat een kwestie van tijd is. Wil je toch een beetje de ervaring van anari op je bord? Wat het meeste in de buurt komt is ricotta die je een beetje zout of uiteraard gewoon halloumi.

Ken jij toch een adresje waar je anari op de kop kunt tikken? Tip de redactie en stuur een mailtje naar [email protected]. Wij zijn benieuwd!

Culy Homemade: ricotta uit de oven met spekjes en honing

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.