Zelf ricotta maken met ZTRDG

Culy 25 aug 2016 Recepten

Elke week delen we een lekker recept van onze vrienden van ZTRDG.NL. Deze keer: zelf ricotta maken. 

“Ricotta maken is superleuk en makkelijk om te doen, wel even een kaasdoek kopen. Je kan ook een katoenen doek, een theedoek of vitrage gebruiken. In ieder geval een stof die vocht doorlaat. Zorg er wel voor dat je stof ongewassen is, anders smaakt je ricotta naar wasmiddel.”

Het recept

Breng de karnemelk en melk in een ruime pan aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de citroensap en het zout toe. Verhit dit net zo lang totdat er klontjes ontstaan en vast (wrongel) van vloeibaar (wei) begint te scheiden. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Leg een stuk kaasdoek in een zeef en plaats deze op een grote kom. Giet het mengsel op het vergiet. Wat achterblijft in het doek is de ricotta. Breng eventueel op smaak met extra zout en verse kruiden.

Bind de kaasdoek bij elkaar en laat in het vergiet ongeveer 1 uur uitlekken. Haal het bolletje uit het kaasdoek en serveer bijvoorbeeld op brood, in een salade of op een pizza.

0008541_di

Op ZTRDG.NL vind je heerlijke recepten van seizoensgebonden en vaak biologische producten. Bestel met één klik een recept of doe je boodschappen direct vanuit je luie stoel. Knettervers (vandaag bezorgd is gisteren geoogst!) wordt alles bij je thuisbezorgd. 

Voor 1 portie:

  • 1 liter volle melk
  • 1 liter karnemelk
  • Sap van ½ citroen
  • 1 eetlepel zout

Extra nodig:

Reageer op artikel:
Zelf ricotta maken met ZTRDG
Sluiten