Redactie
Redactie Inspiratie 9 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

9 interessante feitjes over elBulli

Begin over elBulli of chefkok Ferran Adrià en zo’n beetje iedere kok begint te glunderen. Geen wonder! Dit zijn negen interessante feitjes over het voormalig beste restaurant ter wereld en de Albert Einstein van de keuken. 

Geschiedenis

1. Golfbaan  – Wist je dat het restaurant bijna een golfbaan was geworden? Gelukkig niet, want vlak voordat het werd omgetoverd tot gastronomisch hoogtepunt, deed het dienst als strandbar met slechts een paar broodjes en drankjes op het menu. Pas vanaf 1970 begon elBulli vorm aan te nemen zoals het beroemd werd.

2. Bulldogs – Mede-eigenaresse Marketta Schilling was het trotse baasje van meerdere Franse bulldogs en noemde hen liefkozend “bullis”, wat uiteindelijk de basis vormde voor de naam van het restaurant.

3. 25-jarige chef – In 1987 nam Ferran Adrià het roer over van zijn collega Christian Lutaud, terwijl hij nog maar vijfentwintig jaar was! In 1990 ontving het restaurant zijn tweede Michelinster, gevolgd door een derde in 1997.

Bron: heavy

De kunst van het koken

4. Kleien – Voordat de nieuwe gerechten op het menu kwamen, maakten de chefs met klei maquettes om precies weer te geven hoe ze er uiteindelijk uit zouden komen te zien.

5. Originele designs – Een belangrijk onderdeel van moderne gerechten en gastronomie is het vinden van originele designs voor het opmaken van het bord. In de jaren ’90 begon elBulli hier flink mee te experimenteren en ging het zelfs een samenwerking aan om speciale onderdelen te ontwerpen.

6. Groenten in de hoofdrol – In 1994 serveerde elBulli voor het eerst de ‘groenten panaché met verschillende texturen’, één van de bekendste gerechten van het restaurant. Dit was het ultieme voorbeeld dat liet zien dat elBulli de voorkeur gaf aan interessante kooktechnieken, in plaats van gerechten op zich. 

Het gerecht bestond uit een sorbet, mousse, schuim en gelei, gemaakt van alleen maar groenten en noten.

Bron: yumsugar

Filosofie

7. Van mediterraan naar moleculair – In 1987 besloot Adrià dat het restaurant alleen nog maar originele gerechten zou maken en in 1994 transformeerde de stijl van het restaurant van verfijnd mediterraan naar alleen nog maar moleculaire gastronomie en experimenten.

Vanaf toen werd ook elk gerecht bijgehouden in een catalogus, zodat men altijd terug kon kijken naar bepaalde recepten en het publiek precies weet wanneer een techniek of concept is uitgevonden.

8. Het zesde zintuig – Ferran Adrià opende “The Workshop”, een plek waar koks konden samenkomen en nieuwe kooktechnieken konden ontwikkelen. Dit deed hij mede om zo ‘het zesde zintuig’ in elk gerecht te vinden, een term die hij omschreef als de emotionele reactie (bijvoorbeeld verrast of geluk) van de mensen die het desbetreffende gerecht aten.

9. Restaurant wordt foundation – Als alles volgens plan verloopt, opent elBulli ergens 2014 haar deuren als foundation met als doel kennis door te geven en innoverende concepten te ontwikkelen.

Bron: jsbg

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.