Redactie
Redactie Recepten 1 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Jordanese gehaktballen van Louman

In het fijne Amsterdam Kookboek neemt culinair journalist Laura de Grave je mee langs haar favoriete Amsterdamse restaurants en kookt zij samen met de chefs typisch Amsterdamse gerechten die zijn ingeburgerd in de stad. En die recepten zijn verzameld in dit heerlijke kookboek! Wij mogen er eentje met jullie delen: de beroemde Jordanese gehaktballen van Louman.

gehaktballen van Louman“Slager Frans Louman in de Jordaan is nog zo iemand van de oude garde; in zijn slage-rij vragen ze nog of je een ‘plakkie worst’ wilt als je op je beurt staat te wachten.

In de eigen slagerij maken ze de beroemde gehaktballen, waar zowel Hollandse garnalen uit de Noordzee als gekruid gehakt in gaat.

‘Garnalen kostten vroeger niks, dat was volksvoedsel. Mensen kochten ze in de dop en pelden ze zelf. Doordat ze tegenwoordig in Marokko gepeld worden, is het nu een luxe product.’”

Zo maak je de Jordanese gehaktballen van Louman:

Verwarm de oven voor op 120 graden. Meng in een kom het gehakt met zout, peper en korianderpoeder. Kneed 2-3 minuten tot het gehakt goed gemixt is en een goede binding heeft. Voeg de garnalen, peper, het ei en de helft van het paneermeel toe. Meng stevig door en voeg na 1 minuut de andere helft van het paneermeel toe. Zo ontstaan er geen klonten.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met een ijsschep of lepel ongeveer 11 middelgrote ballen van 70 gram of 32 kleine ballen van 25 gram en spreid ze uit over de bakplaat. Steek een kernthermometer in een van de gehaktballen.

Bak grote ballen ongeveer 20 minuten en kleine ballen 15 minuten in de voorverwarmde oven. De precieze tijd kan verschillen per oven. De gehaktballen zijn klaar als ze een kerntemperatuur bereikt hebben van 72 graden.

gehaktballen van Louman
Fotografie: Hans de Kort

Amsterdam Kookboek ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 25,-.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.