Indiaas vanavond? Maak de volgende keer ook eens deze toffe (vegan) gerechten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F08%2FButter_paneer_vegetarishce_butter_chicken_3.jpg)
De Indiase keuken staat wereldwijd bekend om haar rijke smaken, geurige specerijen en comfortfood dat altijd goed smaakt. Toch bestellen we vaak weer dezelfde klassiekers: butter chicken, tikka masala en andere vlees- of zuivelrijke gerechten. Maar wist je dat India misschien wel de beste keuken ter wereld is als het gaat om vegan koken? Dit zijn zes lekkere vegan Indiase gerechten.
Veel traditionele Indiase gerechten zijn van nature plantaardig en gebruiken slimme technieken om diepgang en umami te creëren zonder dierlijke producten. Een van de bekendste kooktechnieken is tadka (of tadhka), waarbij specerijen in hete olie of ghee worden gebakken om hun smaken te intensiveren. Dit wordt vervolgens over gerechten als linzencurry’s gegoten voor een extra smaakboost.
Tadka is dé snelle Indiase techniek om een smaakexplosie toe te voegen aan een gerecht
6 toffe vegan Indiase gerechten
Wil jij je Indiase repertoire uitbreiden en meer ontdekken dan je standaard bestellingen? Dit zijn zes vegan gerechten die je niet wilt missen:
1. Dal (dahl)
Indiase gerechten staan vaak lang op het vuur, maar dit dal-recept is een om op te slaan voor doordeweeks. Want deze rode linzencurry, ook wel geschreven als dhal en dahl, zet je binnen 30 minuten op tafel! Kruidig, troostrijk en perfect met rijst of naan.
> Naar het recept: dal (dahl)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F07%2Fsnel_dal_recept_1.jpg)
2. Indiase pompoencurry
Recepten voor curry’s kunnen nog wel eens afschrikken vanwege van hun ellenlange lijst aan ingrediënten. Bij deze vegetarische Indiase pompoencurry beloven we dat dat reuze meevalt. Bovendien zet ‘t één van onze favoriete specerijen in de kijker: karwijzaad. Die zorgt voor een aangename warmte.
Naar het recept > Indiase pompoencurry
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F09%2FDSC02959.jpg)
3. Vegan paddenstoelen masala
Schoonheidsprijzen zal deze vega curry met paddenstoelen dan wel niet winnen, ons maakt ‘t niks uit. De smaak is zoals steeds wat telt. En die zit in deze mushroom masala – zo zul je ‘m in India aantreffen – meer dan goed.
Naar het recept > vegan paddenstoelen masala
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F02%2F1_Vega-curry-paddenstoelen.jpg)
4. Samosa’s
Ruth Rottiné-Weidenaar daagde Culy-redacteur Winnie Verswijvel uit om Indiase samosa’s te maken. Het is Ruth’s favoriete eten uit het land waar ze werd geboren, maar niet opgroeide. Het recept én wat Winnie ervan heeft gebrouwen, vind je hieronder.
> Naar het recept: samosa’s
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F01%2FDSC04087-3.jpg)
5. Vegetarische butter ‘chicken’
Kun je je grote favoriet van de menukaart in Indiase restaurants toch niet wegdenken? Maak dan deze vegan versie van ‘butter chicken’. De grillkaas kun je vervangen voor vegetarische kipstukjes. Geen gedoe met lang marineren, je zet deze ‘butter chicken’ binnen 1 uur op tafel!
> Naar het recept: vegetarische butter ‘chicken’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F08%2FButter_paneer_vegetarishce_butter_chicken_4.jpg)
Op zoek naar meer Indiase recepten?
- Geniaal idee: restjes curry opmaken met deze Indiase paratha-pasteitjes
- Indiase kip jalfrezi met gele rijst, dit wil je maken voor het avondeten
- Van paratha tot naan: deze 5 Indiase broden moet je geproefd hebben