Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Culinair nieuws 12 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Chateau Amsterdam geeft een Oogstfeest (oftewel wijnfeest) en dat wil je niet missen

Ben je dol op wijn, wil je graag zien hoe wijn wordt gemaakt én heb je wel oren naar een hippe urban winery die wijn maakt in de stad (de eerste in Nederland)? Dan moet je op 20 en 21 november bij Chateau Amsterdam zijn voor hun Oogstfeest. Deze wijnmakerij in Amsterdam-Noord viert dan de nieuwe oogst én alle nieuwe wijnen die ze hebben gemaakt. En alle wijnfans zijn welkom om te komen proeven.

In Amsterdam-Noord worden toffe wijnen gemaakt. Want daar werken de wijnmakers van Chateau Amsterdam, in een voormalige machinefabriek aan het IJ. De druiven halen ze uit heel Europa; de wijn maken ze in de stad. Echte Amsterdamse stadswijnen dus.

HEMA verkoopt nu toffe wijn van Amsterdamse wijnmakers

Oogstfeest Chateau Amsterdam
Bron: Chateau Amsterdam

Amsterdamse wijnmakerij

En da’s best uniek, want in Nederland was er nog niet eerder zo’n urban winery. In Europa zijn er maar acht (waarvan drie in Londen) en in Amerika is het booming: daar staat de teller inmiddels op zo’n 200.

Chateau Amsterdam haalt druiven uit verschillende Europese landen naar de stad en experimenteert daarmee. Enerzijds om zo moderne wijnen te kunnen maken die nét even anders zijn qua smaak, anderzijds ook om het proces van wijn maken dichter naar de consument te brengen. Wijn is nog steeds een wereld die gedicteerd wordt door dogma’s en tradities: Chateau Amsterdam laat zien dat het ook anders kan.

Bron: Chateau Amsterdam

Oogstfeest op 20 en 21 november

En omdat wijn nergens zo lekker smaakt als dichtbij de bron, beschikken ze ook over een eigen proeflokaal. Op 20 en 21 november gooien ze de deuren van dat proeflokaal open voor hun Oogstfeest.

Het productieteam heeft dan met veel bloed, zweet en tranen gewerkt om al die verse druiven die in deze tijd van het jaar binnenkomen te persen, zodat ze kunnen fermenteren tot goddelijke wijnen. Als de oogst binnenkomt, is het altijd een spannend moment, want druiven zijn immers een natuurproduct. Als de oogst goed blijkt, wordt dat passend gevierd met een Oogstfeest.

Er wordt dan niet alleen gevierd dat de nieuwe wijnen op vat gaan, maar ook dat de vintage van 2021 gebotteld wordt. Hoe? Door jou te laten proeven, véél te proeven. Wel zeven klassieke wijnen van Chateau Amsterdam bijvoorbeeld (wit, rood en oranje). Maar ook krijg je een tasting waarbij je de wijnen van 2019 en 2020 naast elkaar proeft, vers getapt uit het vat (en dat is dus wijn op z’n lekkerst).

Bron: Chateau Amsterdam Winery

Van druif tot fles

Je kunt bovendien rondkijken in deze hippe Amsterdamse wijnmakerij en een rondje doen langs de vaten en ketels. Daarbij krijg je tekst en uitleg van eigenaren Remy en Tom, waarbij je met eigen ogen kunt zien wat er allemaal moet gebeuren voordat zo’n druif verwerkt is tot wijn in een fles. Van het persen tot het fermenteren: je staat er met je neus bovenop.

En je kunt ook al je vragen stellen (bijvoorbeeld: waarom zit er eigenlijk een kurk op een fles? En moet er wel of niet een kurk op witte wijn?). Hoe dan ook ga je weer met een verse dosis wijnkennis naar huis.

Bron: Chateau Amsterdam Winery

Wijn kopen met korting

Mocht dat allemaal naar meer smaken dan kun je natuurlijk ook on the spot mooie flessen wijn inslaan in de Urban Wine Shop, met een korting van 10%. I-de-aal met de feestdagen in het verschiet. Als cadeautje, of alvast voor bij het kerstdiner.

Goed om te weten: de tour door de wijnmakerij zal plaatsvinden in het Engels en duurt ongeveer een uur, waarna je tot sluitingstijd mag blijven hangen om gezellig te borrelen.

Het Oogstfeest vindt plaats op 20 en 21 november bij Chateau Amsterdam (Gedempt Hamerkanaal 139). Kosten: € 35,- euro per ticket. Reserveer je spot online.

Chateau Amsterdam
Bron: Chateau Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.