Deze tapenades maak je in een handomdraai

Culy 16 jun 2015 Inspiratie

Tapenade maak je in een handomdraai en is altijd een goed idee tijdens de borrel. Gooi de potjes maar over boord, wij gaan vandaag zelf aan de slag met de drie lekkerste variaties.

Zwarte olijven

Gebruik voor deze tapenade het liefst zoute zwarte olijven zoals kalamata of taggiasche. Doe 200 gram olijven samen met een halve teen knoflook, twee gezouten ansjovisjes, één eetlepel kappertjes, een handje verse basilicum en peterselie en een klein scheutje witte wijn in een keukenmachine.

Blend en proef. Breng indien nodig op smaak met peper, zout of andere smaakmakers. Serveer de zwarte-olijventapenade met knapperig brood.

tapenade stock

Zongedroogde tomaatjes

Meng 10 zongedroogde tomaatjes in een keukenmachine samen met een half teentje knoflook, een hand verse basilicum, 3 eetlepels geroosterde pijnboompitten, een scheutje olijfolie en twee eetlepels geraspte Parmezaanse kaas.

Hak het mengsel fijn tot de gewenste consistentie. Proef en breng eventueel extra op smaak. Ook lekker met kappertjes of zwarte olijven. Heerlijk op een toastje of door de pasta.

Zongedroogde tomaten sun dried tomatoes stock2

Paddenstoelen

Snipper een uitje en teentje knoflook en verwarm een koekenpan met een scheut olijfolie. Snijd 250 gram gemengde paddenstoelen (of alleen kastanjechampignons) grof, evenals een bosje peterselie. Fruit de ui en knoflook in de olie en breng op smaak met peper en zout. Wel een paar plakjes porcini in warm water.

Haal het ui-knoflookmengsel uit de pan en verwarm opnieuw een scheut olijfolie. Bak op hoog vuur de paddenstoelen gaar met een flinke snuf zout, peper en tijm. Snijd de porcini fijn en bak nog even mee. Blus af met een scheut cognac, laat de alcohol verdampen en voeg de peterselie, ui en knoflook toe.

Proef het mengsel en breng eventueel extra op smaak. Voeg eventueel een beetje truffelolie toe! Blender het geheel en laat afkoelen.

paddenstoelen stock

Reageer op artikel:
Deze tapenades maak je in een handomdraai
Sluiten