Redactie
Redactie Inspiratie 9 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Pissaladière: het Franse antwoord op de pizza

Onlangs aten we bij het spiksplinternieuwe The French Connection. Op de kaart stond een pissaladière, maar wat is dat eigenlijk precies?

Een pissaladière is een combinatie tussen een hartige taart, flammkuchen en pizza, en is afkomstig uit het Zuiden van la douce France. Traditioneel wordt hij gemaakt met gekonfijte uien, zwarte olijven en ansjovis, maar zoals bij zo veel recepten bestaan ook hier eindeloos veel variaties op.

Hoewel de pissaladière in Frankrijk wordt geserveerd bij de borrel (apéro), kun je ‘m natuurlijk eten wanneer je wilt, bijvoorbeeld tijdens het diner.

Grappig weetje: vroeger werden ze ‘s ochtends vroeg verkocht en gegeten als ontbijt! Kun jij het je voorstellen?

Zelf maken

Wat betreft het deeg zijn er meerdere wegen te bewandelen, zo kun je bijvoorbeeld gaan voor pizza– of hartige-taartdeeg. Dit laatste kun je kant-en-klaar kopen (tegenwoordig ook in grote rollen in het koelvak bij de croissants) of natuurlijk zelf maken. Dat heeft bij ons de voorkeur omdat je daar nog extra smaakmakers aan kunt toevoegen zoals olijven en kruiden.

Er zijn meerdere recepten te vinden (klik, klik en klik!), maar eigenlijk heb je die niet eens nodig. Zolang de vorm maar rechthoekig is en je het deeg uitrolt op een met bakpapier bekleed bakblik, dan kan het bijna niet fout gaan.

Karamelliseer in ringen gesneden witte uien met een klontje roomboter, eventueel een teentje knoflook, een takje laurier en verse tijm. Laat minstens 20 minuten zweten en bedek er vervolgens het deeg mee. Verdeel hier de gezouten ansjovis en zwarte olijven over. Bak vervolgens in 20-30 minuten gaar in een oven op 200 graden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.