Het verschil tussen witte & zwarte rijst (en waarom wij er zo gek op zijn)
Waar vroeger zwarte rijst alleen was weggelegd voor de hoogste keizers, wordt het nu steeds populairder en beter verkrijgbaar. Wij zijn vooral gek op de aparte smaak en structuur, maar wist je dat het het ook een stuk gezonder is dan bijvoorbeeld witte rijst?
Door de zogenaamde anthocyanen (kleurstoffen die ook rode kool en zelfs herfstbladeren voorzien van hun mooie gloed) kleurt de rijst zwart tot paars en net als bij witte rijst bestaan er tal van verschillende soorten.
Zo heb je Thaise zwarte jasmijnrijst, Indonesische en Chinese zwarte rijst, maar valt ook paarse rijst onder deze groep.
Het verschil tussen witte en zwarte rijst
Waar bij witte rijst de korrels worden gepolijst en dus ook veel van de voedingswaarden verloren gaan, is zijn zwarte broertje volkoren. Hierdoor bevat het ontzettend veel vezels, vult het net als bruine rijst langer en is de smaak nootachtig.
Ook is het rijk aan ijzer, vitamine E (goed voor je immuunsysteem) en staat het hoger dan blauwe bessen op de lijst van antioxidant-rijke producten. Daarbij zouden de anthyocyanen goed zijn voor je aderen, insulineregulatie én het verminderen van winderigheid. Ja, zwarte rijst is de nieuwe zoete aardappel!
Koken met zwarte rijst
Doordat onder de noemer zwarte rijst zoveel verschillende soorten vallen, zijn ook de mogelijkheden op kookgebied eindeloos. In principe kun je zwarte rijst gewoon gebruiken zoals je bij witte, bruine of volkoren rijst zou doen, alleen heeft het wel iets langer nodig om te garen.
Het grote verschil is de structuur (steviger) en smaak (noot-achtig), waardoor je eigenlijk maar weinig andere ingrediënten en smaakmakers nodig hebt om een lekker maaltje op tafel te zetten.
Zelf zijn we dol op salades met zwarte rijst, lekker met een bosuitje, rode peper, peultjes, mango en verse kruiden. Maar ook roerbakken (wel eerst even koken) en stomen kan perfect!
Toetjes met zwarte rijst
Daarnaast zijn er soorten die relatief veel zetmeel bevatten waardoor ze, net als sushi- en dessertrijst, kleverig worden. Hierdoor zijn ze perfect om desserts van te maken als rijstpudding en sticky rijst met mango, en het ziet er nog mooi uit ook!
Tip: vorig jaar aten we een goddelijke rijstpudding met kokosmelk, banaan, mango en dadelsiroop bij Yotam Ottolenghi’s Nopi in Londen en in zijn gelijknamige kookboek staat het recept!
Zwarte rijst kun je in sommige (biologische) supermarkten kopen, maar bij natuurvoedingswinkels, toko’s en andere Aziatische winkels vind je het eigenlijk altijd.