Redactie
Redactie Inspiratie 2 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Onze nieuwste verslaving voor bij de borrel: anchoïade

Bij restaurant Hangar kregen we bij ons brood een bakje anchoïade, een dip met groene olijven en ansjovis. Heerlijk ziltig, maar niet te overheersend en onze nieuwe favoriet voor bij de borrel. 

Hoewel de anchoïade bij Hangar meer weg heeft van een tapenade, is het van origine een soort dressing.

Het wordt gemaakt van ansjovis, kappertjes, knoflook en olijfolie, en is afkomstig uit de Provenςaalse keuken. Hier wordt het gebruikt om (rauwe) groenten op smaak te brengen, maar ook door salades of als dip bij brood.

Verwar anchoïade dus niet met tapenade, wat in de basis bestaat uit ansjovis, olijven en knoflook.

Zelf maken

Zelf maken? Meng dan een blikje ansjovisfilets (de zoute, niet in zoetzuur) met een teentje knoflook, één à twee eetlepels kappertjes, een scheut olijfolie en een beetje citroensap in een keukenmachine. Breng eventueel op smaak met peterselie en een beetje peper.

Vind je de smaak iets te heftig? Verwarm dan de ansjovisfilets in een koekenpan samen met een fijngeperst teentje knoflook totdat de filets uit elkaar vallen. Hak vervolgens met de kappertjes, olijfolie en citroensap fijn.

Lekker als dip voor crudités, door gekookte of geroosterde groenten, bij brood of als dressing over een salade. Tip: vooral bij gekookte groene groenten als sugarsnaps, sperziboontjes en artisjok past de anchoïade perfect!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.