Culy Homemade: stamppot met witte kool, boerenkool en bacon

Deze stamppot met witte kool, boerenkool en bacon is perfect voor dagen dat je de hele dag in pyjama op de bank wil hangen. Je weet wel: van die dagen als derde kerstdag, als er al zó veel is gekookt en gegeten, dat je gewoon een troostend prakkie wil. Zonder teveel gedoe.

We raden je aan om in ieder geval boerenkool te gebruiken: die bakken we – anders dan bij stamppot boerenkool – eerst in een beetje vet van de bacon. Daarna gaat ‘ie door de gestampte aardappelen. We voegden ook nog wat witte kool toe, maar je kunt ook spitskool of andere koolsoorten gebruiken.

stamppot kerst

Zo maak je deze stamppot:

Schil de aardappelen en doe ze in een ruime pan met water. Plet de tenen knoflook en voeg die ook toe. Kook de aardappelen tot een mesje er makkelijk doorheen glijdt.

Terwijl de aardappelen koken, kun je de bacon knapperig bakken. Schep de plakken uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Gooi het vet uit de pan niet weg, maar gebruik het om de kool in te bakken.

Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Doe de melk en room erbij en breng aan de kook. Stamp de aardappelen daarna met een pureestamper tot een mooie puree. Schep dan ook de kool erdoor en meng door elkaar. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Verkruimel de bacon over de stamppot. Serveer met een klont boter erop en wat van de fijngesneden bieslook.

stamppot met boerenkool en bacon

Voor 2 personen (of als bijgerecht voor 4 personen):

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 3 grote handen boerenkool
  • 2 grote handen witte kool (of andere kool)
  • 4 plakken ontbijtspek + het vet
  • 3 tenen knoflook
  • 120 ml melk
  • 60 ml room
  • 2 theelepels bieslook, fijngesneden
  • Een klont boter
  • Zout & peper

Kevin is Cooking

Reageer op artikel:
Culy Homemade: stamppot met witte kool, boerenkool en bacon
Sluiten