Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 10 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Proefverlof in Groningen: dineren in een (bloedmooie!) gevangenis

Eten en drinken wordt nóg leuker als je dat kunt doen op een bijzondere locatie. Dus dat Proefverlof in een oude gevangenis huist, draagt bij aan het must-visit-gehalte van deze hotspot. Op naar Leeuwarden dus!

Je zou het misschien niet één, twee, drie verwachten van een gevangenis, maar het is een bloedmooie locatie, gelegen aan het water. Dat betekent ook dat er een riant terras is waar je in de zomer prinsheerlijk kunt vertoeven.

Proefverlof
Bron: Proefverlof

Geboeid eten

De Blokhuispoort heet deze gevangenis. En dat het een voormalige gevangenis is, vergeet je geen moment. Zo kun je bij Proefverlof doen aan cel-dining (eten in een cel), geboeid eten (daarbij zit je met handboeien aan elkaar vast) en aanschuiven aan de ‘inmate-tafel’. Net als in een échte gevangenis eet je dan zij aan zij met mensen die je niet kent. Ook handig als je een keertje solo uit eten gaat!

En dan hebben we nog de keuken. Die is gelukkig even andere koek dan die in een gewone gevangenis. De chef, Willem Schaafsma, werkte eerder bij Restaurant Eindeloos draagt zijn filosofie – weten wat je eet en waar het vandaan komt – bij Proefverlof over op een nieuwe generatie chefs.

Saltimbocca van kwartel

Het eten is eenvoudig, maar toch bijzonder. Denk aan een poké bowl met zalm en mayonaise van limoenblad, octopus met venkel, nieuwe aardappel en kruidenboter of saltimbocca van kwartel met kroketjes, witte bonen en jus van gerookte knoflook.

Er zijn ook specials, zoals scharrelkip met mais, polenta en salade of een beengerijpt runderribstuk voor twee personen. Tof: het vlees rijpen ze in hun eigen rijpingskast.

Direct door naar de gevangenis

Naast dineren kun je hier trouwens ook zeer lekker lunchen of borrelen.

Ben je verder nog benieuwd naar het gevangeniswezen? Elke zaterdag om 14:00 en 16:00 is de oud-bewaarder van de Blokhuispoort aanwezig. Hij geeft je dan een rondleiding door het pand.

Proefverlof is de hele week open: van maandag t/m zaterdag vanaf 10:00 uur, op zondag vanaf 11:00 uur.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.