Proefverlof in Groningen: dineren in een (bloedmooie!) gevangenis

Eten en drinken wordt nóg leuker als je dat kunt doen op een bijzondere locatie. Dus dat Proefverlof in een oude gevangenis huist, draagt bij aan het must-visit-gehalte van deze hotspot. Op naar Leeuwarden dus!

Je zou het misschien niet één, twee, drie verwachten van een gevangenis, maar het is een bloedmooie locatie, gelegen aan het water. Dat betekent ook dat er een riant terras is waar je in de zomer prinsheerlijk kunt vertoeven.

Proefverlof
Bron: Proefverlof

Geboeid eten

De Blokhuispoort heet deze gevangenis. En dat het een voormalige gevangenis is, vergeet je geen moment. Zo kun je bij Proefverlof doen aan cel-dining (eten in een cel), geboeid eten (daarbij zit je met handboeien aan elkaar vast) en aanschuiven aan de ‘inmate-tafel’. Net als in een échte gevangenis eet je dan zij aan zij met mensen die je niet kent. Ook handig als je een keertje solo uit eten gaat!

En dan hebben we nog de keuken. Die is gelukkig even andere koek dan die in een gewone gevangenis. De chef, Willem Schaafsma, werkte eerder bij Restaurant Eindeloos draagt zijn filosofie – weten wat je eet en waar het vandaan komt – bij Proefverlof over op een nieuwe generatie chefs.

En dít aten we dus bij Proefverlof. De blog over dit fijne nieuwe drink- & eetlokaal staat nu online, zie link in bio! (?: @jnnnt)

A post shared by notes from a foodie (@notesfromafoodie) on

Saltimbocca van kwartel

Het eten is eenvoudig, maar toch bijzonder. Denk aan een poké bowl met zalm en mayonaise van limoenblad, octopus met venkel, nieuwe aardappel en kruidenboter of saltimbocca van kwartel met kroketjes, witte bonen en jus van gerookte knoflook.

Er zijn ook specials, zoals scharrelkip met mais, polenta en salade of een beengerijpt runderribstuk voor twee personen. Tof: het vlees rijpen ze in hun eigen rijpingskast.

Octopus .!!

A post shared by Guus (@gwarmie) on

Direct door naar de gevangenis

Naast dineren kun je hier trouwens ook zeer lekker lunchen of borrelen.

Ben je verder nog benieuwd naar het gevangeniswezen? Elke zaterdag om 14:00 en 16:00 is de oud-bewaarder van de Blokhuispoort aanwezig. Hij geeft je dan een rondleiding door het pand.

Proefverlof is de hele week open: van maandag t/m zaterdag vanaf 10:00 uur, op zondag vanaf 11:00 uur.

Dag 2 ?? ben jij al langs geweest?

A post shared by Proefverlof (@proefverlof) on

My new lifestyle doesn't mean that I'm not eating anything 'bad' anymore. It's all about finding a balance: simply eat significantly more good than bad food and you'll be okay. ? I also think it's important to treat yourself to something not so healthy every now and then, because I believe that makes it easier to stick to your new lifestyle. ❤ So that's exactly what I did last week when I visited this new place called @proefverlof with my sister last week. Damn, those fried eel sticks were góóóód! ?

A post shared by ROWAN REIDING ? (@redreidinghood) on

New | Hotspot @proefverlof Deze moet ik met jullie delen want dat verdienen ze. Op een regenachtige zaterdag naar Leeuwarden voor een museumbezoek. Rond 12 uur waren we in Leeuwarden en wilden eerst lunchen. We hadden van velen gehoord dat er toffe tent was gekomen in de oude gevangenis. Nieuwsgierig als we zijn wilden we daar wel heen. We werden hartelijk ontvangen door de gastvrouw, onze jassen werden aangenomen en werden naar tafel begeleid. De inrichting is prachtig!! Ze hebben oud en nieuw perfect weten te combineren, de oude gevangenis deuren tot een hele gave koperen bar, alles komt tot zijn recht. Echt top! De lunchkaart werd gebracht en de drankjes opgenomen. Ondertussen bekeken wij de kaart. Het broodje pulled beef (van melkkoe) sprak ons beide aan. De opgenomen bestelling liet niet lang op zich wachten. Wat hebben we genoten van dit heerlijke broodje! Ook in dit nieuwe restaurant werken ze met een open keuken. Zo word de keukenbrigade ook betrokken in dit mooie concept. Zij zijn verantwoordelijk voor alle gerechten die geserveerd worden dus belangrijk dat ze gezien worden. Wij vonden het geweldig en komen zeker nog een keer genieten van een heerlijk diner!! Wat zeker ook leuk is om te doen op zaterdag is een rondleiding door een bewaker in de gevangenis. Deze worden gegeven om 14.00uur en 16.00uur. Tot ziens in proefverlof!! http://www.proefverlof.frl/ #leeuwarden #fryslan #friesland #menstyleblog #followme #like #malemodelscene #newface #malemodel #hair #love #hotspotjesvanhetnoorden #proefverlof

A post shared by J A N V E E N S T R A (@lifeofjan) on

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Proefverlof in Groningen: dineren in een (bloedmooie!) gevangenis
Sluiten