Redactie
Redactie Recepten 13 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Koningsboleet met olijfolie, schorsenerencrème en kwarteleitjes

Dit heerlijke gerecht, koningsboleet met olijfolie, schorsenerencrème en kwarteleitjes, maakte Naresh Ramdjas (finalist Masterchef 2015) speciaal voor olijfolie-merk Gkazas. En nu kun je het thuis namaken!

Olijfolie-infusies

Begin en dag van tevoren met de olijfolie-infusies. Verhit 500 ml olijfolie tot 150 graden (wanneer een druppel water doet spetteren) en haal van het vuur. Verdeel de olie over drie kommetjes.

Doe in ieder kommetje 1 eetlepel van de volgende kruiden en specerijen: #1 matcha, #2 curry madras, #3 gerookte paprikapoeder en chipotlepoeder (of cayennepeper). Even doorroeren en de hele nacht laten staan.

Koningsboleet met olijfolie

Bestrijk de koningsboleet met olijfolie en bestrooi ze met een klein beetje zout. Gaar ze 35 minuten in de oven op 180 graden.

Schil de schorseneren en leg ze meteen in koud water om verkleuring te voorkomen. Snijd ze in stukken en kook ze circa 15 minuten in water en zout.

Haal de koningsboleten uit de oven en snijd in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Bewaar de lichtbruine plakjes van de steel.

Voeg de bruine topjes van de koningsboleten samen met de gaargekookte schorseneren. Doe in de blender met de slagroom, knoflookpoeder, eekhoorntjesbroodpoeder (als je dit kan vinden) en een snufje zout tot een gladde crème ontstaat.

Spitskool en kwarteleieren

Snijd de spitskool in repen van 1 cm dik. Bak de repen in een pan met olijfolie, zout en fijngesneden rozemarijn.
Snijd het topje van de kwarteleieren en schenk ze in een zeef in ijswater. Pocheer ze twee minuten in water met azijn dat tegen de kook zit.

Bord opmaken

Nu is het gerecht klaar om afgemaakt te worden. Strijk eerst wat puree op het bord. Leg daar wat spitskool overheen. Leg de plakjes van de koningsboleet en kwarteitjes om en om, langs de rand van het bord. Strooi nog wat eekhoorntjesbroodpoeder over het geheel, als je dit kan vinden.

Filter de drie olijfolie-infusies door een koffiefilter en druppel ze losjes over het gerecht.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.