Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 15 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Verse kersen kopen? Hier moet je volgens Crisp op letten voor de lekkerste kersen

Zoals de geur van een hand verse basilicum of de eerste hap van een vers gebakken brood zijn het de simpele genoegens die ons het grootste culinaire plezier brengen. Eén van die onmiskenbare geluksmomentjes is de smaak van een sappige, zoete kers op een warme zomerdag. De Hollandse zoete zomerkers is nu volop in seizoen. Gek genoeg vonden we ze in het voorjaar al in het supermarktschap, teleurstellend qua smaak en met een zure, harde bite. Hoe kan dat? Wij gingen op onderzoek uit en doken in de wereld van de kers.

Samen met boodschappen-app Crisp zochten we uit hoe het kan dat kersen uit het supermarktschap zo vaak tegenvallen én hoe zij het juist anders doen om dat te voorkomen.

Het verschil met supermarktkersen

De meeste supermarkten willen zo vroeg mogelijk in het jaar – vaak in mei of juni al – kersen verkopen. Want: dat levert geld op. Dus halen de grote supers al vanaf het voorjaar geïmporteerde kersen uit Griekenland. Dat zijn kersen die gemaakt zijn om te vervoeren en die veel voedselkilometers afleggen voordat ze in de schappen liggen.

Concreet zijn dit vaak rassen die kleiner en harder zijn. Zulke kersen blijven langer goed en laten zich makkelijker vervoeren. De importkers wordt dan onrijp geplukt omdat een écht rijpe kers te kwetsbaar is om lang te vervoeren. Maar laten we eerlijk zijn: dat is niet hetzelfde als rijpen aan de boom. Het resultaat? Zure, harde kersen met een bleekrood kleurtje. Een tegenvaller dus.

Kersen aan een boom
Bron: Unsplash

Hoe Crisp het anders doet

Voor boodschappen app Crisp is dit reden om geduld te bewaren en niet te vroeg te beginnen met het aanbieden aan verse kersen aan hun klanten. Zij vinden dat elke kers van Nederlandse bodem moet komen en zijn tijd in de zon verdient.

De kersen van Crisp zijn dus nu pas te koop en komen rechtstreeks uit de Betuwe, van kersenboer Roeland. Hij wacht tot begin juli voordat ze geplukt worden – als ze volledig rijp zijn. Dat is het wachten waard, want het resultaat is een kers die sappig, zoet en vol van smaak is – precies zoals de natuur het bedoeld heeft.

En die kers ligt niet in plastic op het supermarktschap te wachten tot het gekocht wordt. Hij is rechtstreeks van kersenboom binnen 24 uur bij je thuis bezorgd, in een kartonnen doosje. De beste kersen eet je namelijk vandaag, terwijl ze gisteren nog aan de boom hingen.

Culy-hoofdredacteur Nancy van Batenburg: “Op de Culy-redactie zijn we groot fan – en afnemer! – van de versproducten van Crisp, en dat geldt zeker ook voor kersen. Niet alleen is hun aanbod lekker divers, je merkt ook echt dat de kwaliteit er is. Omdat ze groente en fruit pas inkopen bij hun leveranciers als de klant heeft besteld, liggen ze dus niet onnodig te wachten in de schappen. Je krijgt het zo vers mogelijk, zo snel mogelijk thuis aangeleverd. En dat proef je.”

Kersenboer Roeland Hakkert uit de Betuwe
Kersenboer Roeland Hakkert uit de Betuwe / Bron: Crisp

Verse kersen kopen: hier moet je op letten

Een extra kersencheck? Doen! Want wil je de lekkerste rijpe kersen kopen, dan zijn er verschillende dingen waar je naar kunt speuren. Zoals:

  • De kers heeft van nature een kort seizoen. Koop de kers dus pas als ze uit Nederland komen!
  • Een goede kers is groter en zou een donkere, dieprode kleur moeten hebben; het teken van rijpheid. Onthoud: hoe donkerder de kers, hoe zoeter en voller de smaak.
  • Een goede kers glanst en voelt stevig aan maar is niet te hard.
  • Groene steeltjes zijn ook een teken dat de kersen vers en rijp zijn. Koop dus ook het liefst kersen met de steeltjes er nog aan; dat houdt ze langer vers.

Kersen bewaren

Kersen kun je in de koelkast bewaren als je ze langer wilt bewaren. Maar let op: dit heeft wel invloed op de smaak. Leg ze dus gewoon op de fruitschaal op kamertemperatuur als je kort daarna gaat opeten.

Benieuwd hoe een kers smaakt die zo lang mogelijk heeft mogen rijpen aan de boom? Je weet nu waar je op moet letten om die lekkerste, Nederlandse kersen te scoren. Met hun korte seizoen is dat ieder jaar weer geduldig afwachten, maar de beste dingen in het leven zijn het wachten áltijd waard…

De lekkerste recepten met kersen:

In samenwerking met Crisp

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.