Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: amandelpancakes met cognac en kersen (als toetje!)

Deze amandelpancakes met cognac en kersen zijn gebaseerd op een gerecht dat we bij het hippe Atelier September in Kopenhagen op de kaart zagen staan. Kersen en amandel zijn nou eenmaal een erg goed huwelijk. En dat scheutje cognac? Dat geeft dit toetje een heerlijke, volwassen smaak.

Let wel: amandelmeel heeft een iets andere handleiding dan gewone bloem. Het belangrijkste om te onthouden is dat amandelmeel sneller verbrandt. Bak de amandelpancakes dan ook op een laag vuur, met veel geduld. Je wil immers vermijden dat de buitenste kanten aanbranden terwijl de binnenkant nog rauw is.

amandelpancakes met cognac en kersen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Amandelpancakes met cognac en kersen

Neem er een grote mengkom bij en doe daarin het amandelmeel, het bakpoeder en het zout. Roer door elkaar met een garde.

Neem er een kleinere kom bij en gebruik een garde om de amandelmelk, de eieren, de ahornsiroop en de vanillesuiker door elkaar te roeren.

Schenk de inhoud van de kleine kom bij de droge ingrediënten en roer alles door elkaar. Heb je het gevoel dat je deeg veel te dik is? Giet er dan nog een beetje extra amandelmelk bij. Ziet het er te dun uit, voeg dan nog een beetje amandelmeel toe.

Verwarm een pan met anti-aanbaklaag op een laag vuur en laat een eetlepel kokosolie smelten in de pan. Bak de amandelpancakes in kleine hoopjes van ongeveer twee eetlepels. Bak op laagvuur en geduldig. Draai de pancakes om zodra je onderaan een mooi goudbruin laagje ziet verschijnen.

Leg de pancakes op een bord en bedek met aluminiumfolie zodat ze niet uitdrogen en warm blijven.

Maak nu de kersensaus. Verwarm daarvoor de opgelegde kersen met een scheutje cognac in een steelpannetje. Dit is ook het moment om de amandelstiften te toasten in een droge koekenpan, als je dat nog niet gedaan hebt.

Doe de verse slagroom met de suiker in een maatbeker en mix met de staafmixer tot de room stijf is.

Schik een paar amandelpancakes op een bord, lepel er wat van de kersensaus over en maak af met een toef slagroom en de amandelstiften.

amandelpancakes met cognac en kersen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.