Redactie
Redactie Drinken 21 jan 2012
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino: uitgeperst: de druif Merlot

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In dit artikel: alles over de druif Merlot.

Natuurlijk, de smaak van een wijn wordt door veel factoren bepaald. Zoals de grond, het klimaat, de wijnboer; maar vooral toch de gebruikte druivensoort(en). En als je de globale smaak van de druif kent, is het kiezen van de juiste fles wel makkelijker. Zeker omdat dit meestal op het etiket te vinden is.

Deze keer belicht ik de druivensoort Merlot. Een allemansvriendje. Maar waarom? Merlot betekent kleine merel (petit merle). Of dat is vanwege de kleur gelijkenis van de druif met deze vogel, of omdat merels dol zijn op vroegrijpende druiven? Daarover zijn de wikipedia’s van deze wereld het niet eens.

culymerel

Van oorsprong komt deze soepel smakende druif uit de Bordeaux. Hij heeft vaak de Cabernet Sauvignondruif als huisgenoot in een fles wijn. De Cabernet is dan de wat stugge, stroeve huisgenoot, terwijl onze Merlot zijn zachtaardige, soepele, gulle toeslagpartner is. Samen zorgen ze voor een ronde, volle en niet te wrange smaak. Uiteraard afhankelijk van de verdeling. Een St. Emilion bijvoorbeeld heeft zo’n tweederde Merlot in zich.

Maar de Merlot woont ook steeds vaker het liefst alleen. We noemen dat een monocépage wijn, of kortweg cépage. En niet alleen in Frankrijk; uitgewaaierd over de hele wereld. Van Nieuw-Zeeland en Australië, via Zuid-Afrika naar Noord- en Zuid-Amerika. En uiteraard aangeplant in veel wijnproducerende landen in Europa, waarvan ik Bulgarije en Hongarije als nog vrij onbekende landen noem.

Vanwege zijn vriendelijke karakter: rond, soepel, licht zoetje en meer van dat soort termen, proef je bij een ‘Merlotwijn’ veel fruit (wat pruimachtig) en weinig tannine. Daarom valt een wijn gemaakt van deze druif bij velen in de smaak. Een allemansvriendje dus. Zowel ’s avonds bij een goed gesprek als bij een mooi gerecht.

culymerlotdruiventros

En over gerechten gesproken. Graag geef ik enkele persoonlijke voorkeuren:

Eendenfilet met rode kool smaakt prima bij een Chileense Merlot (is wat lichter en fruitiger).
Stoofpotjes gaan goed samen met een Merlot uit Australië.
Biefstuk met paddenstoelen geeft toch de voorkeur aan een Merlot uit Frankrijk.
Maar ook vis kan. Probeer maar eens een geroosterde zalm met rode wijnsaus met een Merlot uit Zuid-Afrika (bijvoorbeeld van Franschhoek).

Santé!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.