Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Dit restaurant serveert toast met amba: een Israëlische saus

Wij eten vooral tahini bij de falafel, maar in Israel is het net zo gewoon om amba geserveerd te krijgen. Deze saus wordt gemaakt van mango en is ook bekend in India en het Midden-Oosten. Dat je er te gekke dingen mee kunt doen, bewijst een restaurant in Brooklyn.

Amba

Bij restaurant Golda in Brookyln, NYC, is amba het populairste gerecht. Het is een saus, die doorgaans wordt gemaakt van gedroogde, gezouten mango. Die wordt gepureerd met suiker en een hele rits kruiden als fenegriek, koriander en komijn.

Bij Golda vervingen ze de mango door aardbeien. En met die saus maken ze een gerecht dat ze ‘Foie-tella toast’ hebben genoemd: hun variant van Nutella toast, met – inderdaad – foie gras.

Daarvoor wordt de foie gras ingelegd in Frangelico (hazelnootlikeur), hazelnoten en cacao. Daarbij gaat de amba van aardbeien en kardemom. Het wordt geserveerd op zuurdesem.

amba foie-tella
Bron: Golda

Zo maak je zelf amba

Amba zelf maken? Jamie Oliver maakte het ooit samen met actrice Salma Hayek, wiens vader Libanees is. Voor hun versie gebruiken ze een rijpe mango. Het recept vind je hier. Ze serveren de amba bij kibbeh.

Ook lekker is het bij falafel, of door de bhel puri. Maar het kan ook heel goed bij gegrilde kip of vis of gewoon bij een tosti.

Website Food52 heeft een vergelijkbaar recept, maar gebruikt groene, onrijpe mango’s. Kun je die krijgen, probeer dat dan eens uit.

bhel puri
Nancy van Batenburg voor Culy

Golda

Nu is Golda sowieso een restaurant waar je een keertje naartoe moet, mocht je je in de contreien van Brooklyn begeven. Ze noemen het een ‘all day café’, wat inhoudt dat je hier de hele dag terechtkunt voor kleine gerechten.

De gerechten bij Golda leunen allemaal op de Israëlische keuken, waar we allemaal bekender mee zijn geworden dankzij Ottolenghi. Maar je herkent in de menukaart ook andere landen uit het Midden-Oosten.

Meer lekkers uit het Midden-Oosten

Zo eet je hier Kuku: een frittata in Perzische stijl, met spinazie en verse kruiden, fromage blanc (een soort hele verse roomkaas), sauvignon blanc-rozijnen en zwarte truffel.

Maar ook aubergine menemen: een Turks eiergerecht dat vaak bij het ontbijt wordt gegeten. De versie van Golda bevat krokant ei, saffraanyoghurt, aardpeer en gedroogde Turkse chilipeper.

Daarnaast maakt de patissier van Golda ook fantastische creaties als broodjes met kardemom-custard, blondies met abrikozen en gekonfijte olijven en pain au chocolat-achtige (zwarte) broodjes met zwarte sesam en een vulling van geroosterde aubergine.

Golda zit aan 504 Franklin Ave in Brooklyn, New York.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.