Culy
Culy Inspiratie 25-10-2015

Het verschil tussen tahin(i) en tehina

Bij ons staat standaard een potje tahin in de voorraadkast, maar in landen als Israël wordt ook tehina als gerecht geserveerd. Wat is precies het verschil?

Tahin(i)

Tahin (ook wel tahini genoemd) is simpelweg een pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. De smaak is erg puur, sterk en ideaal als smaakmaker voor gerechten zoals hummus en dressings.

Tahin

In de standaard supermarkt zien we vaak de potjes van Libanese of Syrische afkomst. De textuur is vrij dun en olie-achtig, en de smaak is erg sterk en tegen het bittere aan. Hiervan heb je maar een lepeltje nodig om een gerecht op smaak te brengen, omdat het anders te heftig kan worden. Dit geldt overigens ook voor zelfgemaakte tahin.

Zelf zijn we fan geworden van de tahin uit Israël. Deze is veel dikker van structuur (vergAl Arz Tahinielijkbaar met die van hummus), subtieler van smaak en kun je veel meer van gebruiken zonder dat het te veel overheerst. Ons favoriete merk is Al Arz, welke je kunt kopen bij Sir Hummus in Amsterdam of bestellen bij de webshop van Yotam Ottolenghi (let hierbij wel op dat de verzendkosten naar Nederland vrij hoog zijn) of Food Bazar.

Tehina

Anders dan tahin is tehina (uitgesproken als ‘techiena’) meer een soort saus. De basis is tahin en het wordt verder op smaak gebracht met een beetje citroensap en zout. Gek genoeg wordt het geheel door het beetje bij beetje toevoegen van water dikker.

Door de Israëlische tahin te gebruiken wordt de structuur nog voller en lijkt het heel erg op hummus. Heerlijk om bijvoorbeeld pita- of challahbrood in te dippen, bij salades of een eitje te serveren en ga zo maar door.

Tehina
Bron: Flickr

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Het verschil tussen tahin(i) en tehina
Sluiten