Redactie
Redactie Drinken 22 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino goes Halloween: wat drink je bij pompoen?

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig verblijdt hij jullie met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In deze editie gaat hij op de Halloween-toer met pompoen.

Halloween (All Hallows’ Evening), wordt gevierd op de avond voor Allerheiligen: 31 oktober dus. Nu ligt de tijd dat ik met een pompoen-lantaarn (in de vorm van een erg creatief uitgesneden griezelgezicht) langs de deuren ging, alweer lang achter me.

Maar de tijd dat ik pompoenen uitkies voor een smakelijke maaltijd MET bijpassende wijn, is nog altijd actueel. Jammer dat dit gevoel alleen in deze tijd opkomt; toch de naweeën van die pompoen-lantaarn.

Maar goed. Het is nu pompoenentijd dus niets houdt ons tegen om een lekker gerecht te Halloweenen en daar vooral een heerlijke wijn bij te schenken. Daarvoor laten we geen gelegenheid onbenut.

Pompoen an sich geeft een zachte, weeïge, zoete smaak. Als begeleidende wijn kun je dan het beste kiezen voor een witte wijn met genoeg frisse zuren (als tegenhanger).

Een licht zoetje in de wijn mag, maar hoeft niet. Een Pinot Blanc uit de Elzas is betaalbaar, overal verkrijgbaar en een ‘veilige’ keus. In het kader van ‘het is maar één keer per jaar Halloween’: Chablis!

Maar let op: goedkope Chablis is bijna altijd een miskoop. Ooit zag ik een tip van wijnkenner Onno Kleyn en ik geef die graag door: een Chablis Vieilles Vignes van Lavantureux voor de schappelijke prijs van € 12,50.

Wijn & spijs combinaties

Maar het wordt wat anders als je de pompoen verwerkt in een gerecht met andere ingrediënten. Wat voorbeelden (te vinden op Culy):

Pompoensoep (met kokosmelk en rode peper): droge rosé om de wat pittige smaak te verzachten.

Geroosterde pompoen met gembertomaatjes: dit zoetige gerecht vraagt om een zoete (niet té zoete) witte wijn, omdat anders de wijn zuur gaat smaken. Denk aan een Duitse Spätlese of Auslese. Ook bij een pompoentaart past zo’n wijn.

Combineer je de pompoen met pasta, dan kan zelfs een lichte, fruitige (ietwat ronde) rode wijn, prima het glas bevolken. Bijvoorbeeld een wijn gemaakt van de merlot druif of een Italiaanse, gemaakt van de sangiovese druif (Toscane).

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.