Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Video's 24 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Video: zo maak je vloeibare karameltaartjes

Als er iets is wat ronduit verslavend lekker is, dan is het wel karamel. In deze taartjes loopt de karamel eruit als je er in snijdt. Wedden dat je niemand hoort klagen als je deze karameltaartjes op tafel tovert?

Een vloeibare karameltaart klinkt misschien als iets wat ingewikkeld is om te maken, maar dat is het zeker niet. In deze video legt Chris uit hoe makkelijk het is. Kijk zeker even mee!

Vloeibare karamel: gebruik dulce de leche

Voor de karamel gebruikt Chris dulce de leche. Dit is karamelpasta die je gewoon in een potje in de supermarkt koopt. Chris legt uit dat je de karamel ook zelf zou kunnen maken, maar dat het smaakverschil niet erg groot is. Dulce de leche is prima qua smaak, het bespaart tijd en het is bovendien meteen de juiste, koele temperatuur om er mee aan de slag te gaan (in tegenstelling tot warme, zelfgemaakte karamel).

Onder de dulce de leche roert Chris vervolgens een eetlepel boter. Dit zorgt voor het ‘runny’ effect dat we willen hebben wanneer het taartje wordt opengesneden. Van dit mengsel legt Chris vier hoopjes op een bakplaat, die vervolgens de vriezer in gaat.

Cakebeslag van de karameltaartjes

De cakejes worden gebakken in ramekins (de porseleinen potjes die je misschien kent van crème brûlée). Die vet je in met boter (met een borstel of met je handen) en vervolgens met een laagje suiker.

Voor het beslag doe je eerst boter en suiker en vervolgens dulce de leche en eieren in een keukenmachine. Ten slotte wordt ook vanille-extract en bloem toegevoegd. Het deeg moet er luchtig uitzien, maar kleine klontertjes zijn oké.

Dit deeg verdeel je vervolgens in de ramekins zodat ze ongeveer voor 60% gevuld zijn. Duw het een beetje aan zodat je nog plaats hebt voor de karamelpasta.

De oven in en uit

De karamelpasta mag vervolgens uit de vriezer gehaald worden. Verdeel telkens één hoopje per ramekin. Leg de hoopjes mooi als bolletjes in het midden van het beslag. Je hoeft het niet aan te duwen, de karamel zal tijdens het bakken vanzelf naar beneden zakken.

En zo kunnen ze de oven in! Als je deze eruit haalt, is het een kunstje om de ramekins ondersteboven uit te duwen op een bordje. Daarvoor maak je de cakejes eerst los met een mesje en leg je het bord bovenop de ramekin zodat je ze vervolgens kan flippen.

Als het goed is heb je nu een luchtig gebakje met een hemels smeuïge kern van karamel. Bon appétit!

karamel toetje
Youtube video Bon Appétit

Bekijk hieronder de volledige video met recept:

Chris Makes Molten Caramel Cake | From the Test Kitchen | Bon Appétit

Join Chris Morocco in the Bon Appétit Test Kitchen as he makes molten caramel cake. Everybody has heard of molten chocolate cake, so we thought we’d try to create a caramel version, with a toffee-ish tender cake encasing a runny dulce de leche center.

Heerlijke recepten met karamel

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.