Meringue-karamel ijs zonder ijsmachine

Culy 23 jul 2018 Recepten

Een lekker recept van Koken met kennis: meringue-karamel ijs zonder ijsmachine. Check ook de fijne video hierboven!

“Tot nu toe dacht ik dat ijs uit de ijsmachine niet te evenaren was. Inmiddels weet ik beter. De truc is meringue! Daar zit alles in om ijs zacht en smeuïg te maken: suiker, eiwitten en lucht. Spatel er wat slagroom door, voeg een smaakje toe en vries het in. Klaar is kees.

Wil je het ijs gezonder? Gebruik dan yoghurt in plaats van slagroom en een natuurlijke suiker voor je meringue (zoals kokosbloesemsuiker of ahornsiroop).”

Het recept voor ijs zonder ijsmachine

Mix de eiwitten samen met de suiker en het citroensap tot een stijve meringue met een (staande) mixer. Tip: zorg voor een brandschone kom, en gebruik altijd gepasteuriseerde eiwitten, omdat de eiwitten niet verhit worden.

Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Spatel de eiwitten en slagroom door elkaar en doe over in een platte diepvriesbak. Roer de bebogeen soepel en maak er swirls van door de meringue-room.

Sluit de bak af met een deksel of wikkel in folie. Zorg ervoor dat deksel of folie de oppervlakte van het ijsmengsel raken.

Vries minimaal 4 uur in bij -18 graden.

Meringue karamel ijs zonder ijsmachine

Voor een flinke bak ijs:

  • 100 gram gepasteuriseerd eiwit (bv. van Two Chicks)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 150 ml slagroom
  • 200 g karamelpasta (bebogeen, bv. van De Ruijter)
  • Platte diepvriesbak (1,5 liter)
Reageer op artikel:
Meringue-karamel ijs zonder ijsmachine
Sluiten