Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Video's 18 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Video: Gennaro Contaldo maakt de makkelijkste risotto ooit

We kennen maar weinig mensen die geen fan zijn van risotto, maar ook weinig mensen die niet klagen over de tijd die je eraan moet besteden. Nu wisten we al dat je voor een gemakkelijkere risotto gewoon alle bouillon in één keer aan de pan kunt toevoegen om vervolgens te wachten tot de rijst alles heeft opgenomen, maar Italiaanse chef-kok Gennaro Contaldo maakt in deze video pas écht de makkelijkste risotto ooit.

Zonder bouillon, zonder roeren, zonder dat het al te veel tijd kost.

Lazy Risotto | Gennaro Contaldo | Italian Special | AD

Forget about risotto being a tricky recipe, this is so simple and quite possibly the easiest tastiest risotto recipe available! This is a paid advertisement by Riso Acquerello. By removing the need for stock, and getting your ratios right, this creates a beautifully creamy risotto without the need for constant attention.

De makkelijkste risotto ooit

Contaldo – die we natuurlijk kennen van Jamie Oliver –  is op de eeuwenoude boerderij Tenuta Colombara in Piëmont, Noord-Italië. Het is niet alleen een rijstmuseum en één van de locaties van de ‘Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen’, maar ook the home of Acquerello Rice. Of, zoals Contaldo zegt: de beste rijst ter wereld. Zijn makkelijkste risotto ooit is dan ook vooral heel lekker omdat het allemaal draait om de ingrediënten van goede kwaliteit.

Voor de risotto giet de chef drie blikjes heet water in een pan, waar hij vervolgens een gesnipperde ui bij doet om het water op smaak te brengen. Er gaat 250 gram rijst in en Contaldo roert even kort met een houten pollepel – nooit metaal gebruiken, want dat breekt de rijst.

LEES OOK: Wat is beter: een houten snijplank of een plastic snijplank?

Makkelijke risotto snel

Ga erbij liggen

En dan is het tijd om te wachten! De chef gaat er even lekker bij liggen, geniet van de omgeving en haalt herinneringen op over zijn inmiddels overleden collega-Italiaanse chef Antonio Carluccio, die altijd zei dat dit de beste risotto ter wereld was.

Als de rijst 11 minuten heeft gekookt – ‘hij moet een beetje al dente zijn, want na het uitzetten van het vuur gaart ‘ie nog even door’ – wordt de pan van het vuur gehaald en roert Contaldo er wat olijfolie doorheen, samen met 100 gram geraspte kaas. Boter is niet nodig, want de toprijst is van zichzelf al romig genoeg.

Vijf minuten laten staan, nog een beetje kaas erover heen en klaar is je makkelijkste risotto ooit. Je hebt er weliswaar goede rijst voor nodig, maar dan zal risotto maken nooit meer iets zijn waar je tegenop ziet.

Lang leve Gennaro Contaldo! En wil je de risotto toch wat specialer maken? Dan kun je altijd nog voor wat extra olijfolie, of citroenrasp of pesto gaan.

Meer lekkere recepten voor risotto:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.