Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 12 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat is beter: een houten snijplank of een plastic snijplank?

Het is, naast een mes, één van de weinig keukenbenodigdheden die je voor vrijwel élk gerecht gebruikt: een snijplank. Maar hoeveel aandacht heb jij besteed aan het kopen daarvan? Te vaak kopen we de eerste de beste plank van de HEMA, maar geloof ons, je leven wordt een stuk beter als je goed nadenkt over de grootte en het materiaal van je snijplank. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen een houten snijplank of een plastic snijplank.

En o ja, voor je het je afvraagt: nee, snijplanken van glas en marmer nemen we hier niet in mee. Die zien er dan wel supermooi uit (dat moeten we toegeven), maar maken je mes in een mum van tijd bot – en ze zijn nog kwetsbaar ook. Geen aanrader, dus.

De voor- en nadelen van een houten snijplank

Een houten snijplank is de klassieker onder de snijplanken. Robuust, duurzaam en lekker natuurlijk: een absolute must-have.

Voordelen van een houten snijplank:

  • Hout is ontzettend duurzaam. Natuurlijk kunnen er krassen in komen, maar als je je snijplank goed behandelt en misschien zelfs af en toe professioneel laat fixen, kunnen die er vaak zelfs weer uitgaan. Een dikke houten snijplank kan tientallen jaren meegaan.
  • Je messen worden ontzettend blij van een houten snijplank. Vooral zacht hout, zoals esdoornhout, beschadigt je messen nauwelijks – met bamboe wordt het alweer meer tricky. En o ja, hout snijdt dan ook nog eens heel lekker.
  • Hout reinigt zichzelf! Hoewel het misschien vies lijkt dat het materiaal vloeistof kan absorberen (en daarmee bacteriën), is hout juist goed in het doden van die bacteriën.

Ook handig: Zo snijd je een paprika super-duper-snel

Nadelen van een houten snijplank:

  • In een goede houten snijplank moet je best wel investeren. Ze zijn vooral duurzaam als ze gemaakt zijn door goede ambachtslieden; goedkopere varianten zijn relatief gevoelig voor bijvoorbeeld scheuren in het hout.
  • Hout kan eigenlijk niet echt in de vaatwasser, dus je moet je snijplank altijd met de hand afwassen, en nog voorzichtig ook. Veel water en hoge temperaturen hebben een slechte invloed op de duurzaamheid.
  • Ook de rest van de verzorging is vrij intensief: je moet een houten snijplank regelmatig met mineralen oliën behandelen om ‘m goed te reinigen, tegen vlekken te beschermen en om je plank niet uit te laten drogen.
  • Dikke houten snijplanken zijn het meest stevig, maar ook relatief onhandig om dat ze erg zwaar zijn.

De voor- en nadelen van een plastic snijplank

Plastic snijplanken zijn het meest toegankelijk, zowel qua aankoop als qua gebruik in de keuken. Perfect voor snelle klusjes!

Voordelen van een plastic snijplank:

  • Een plastic snijplank is licht, dus handiger in gebruik en een stuk dunner dan hout. Plastic is bovendien een stuk goedkoper.
  • Plastic is gemakkelijk schoon te houden, omdat het materiaal vrijwel altijd in de vaatwasser kan. Ondanks dat je rauw vlees en vlees in principe prima op een houten snijplank kunt snijden, geven veel mensen toch de voorkeur aan een materiaal dat de bacteriën sowieso niet opneemt.

Nadelen van een plastic snijplank:

  • Een plastic snijplank is minder goed voor je messen dan hout.
  • Bovendien is het een minder duurzaam materiaal, dus je moet je snijplank vaker vervangen. Er komen ook sneller krassen in, en dat is dan weer minder hygiënisch.

De conclusie: een houten snijplank of een plastic snijplank?

Hout en plastic hebben beide voordelen, maar wie zegt dat je geen twee snijplanken kunt hebben? Schaf een goede houten snijplank aan voor het snijden van groenten met een goed mes, en daarnaast een plastic variant voor als je snel iets moet snijden of bang bent dat bacteriën uit rauw vlees en vis in het hout trekken.

Je snijplank meteen gebruiken? Wat lekkere recepten:

Serious Eats

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.