Redactie
Redactie Inspiratie 4 jan 2014
Leestijd: 2 minuten

10 dingen die je niet wist over Jamie Oliver

Jamie Oliver: we zien ‘m zo vaak op tv en in de boekwinkel, dat we het idee hebben dat we ‘m door en door kennen. Maar wist jij dit al over de Britse naked chef?

1. Zijn ouders runden een pub-restaurant The Cricketers in Essex en Jamie hielp na schooltijd mee in de keuken. Hij leerde hier het vak van z’n vader.

2. Jamie ging op z’n zestiende van school af om chefkok te worden. Hij volgde lessen in Engeland en Frankrijk en ging daarna werken bij de bekende Italiaanse kok Antonio Carluccio.

3. Zijn mooiste jaren voor het grote succes beleefde hij als chef in the River Café in Londen. Hij gaat er nog steeds vaak langs!

4. De kritieken van professionals op de eerste afleveringen van Jamie’s tv-show The Naked Chef waren niet mals. Ze vonden zijn stijl van presenteren niet prettig en zijn accent te plat. Maar het publiek was meteen dol op Jamie, en dat gaf de doorslag om door te gaan met de show.

5. De Britse premier Tony Blair was zo fan van Jamie, dat hij de chef vroeg te koken op een groot internationaal diner. Dat was zo’n succes, dat Blair aan Oliver vroeg of hij menu’s wilde ontwikkelen voor Britse ziekenhuizen. Daar zei Jamie echter nee tegen.

6. Ondanks dat -ie The Naked Chef wordt genoemd (en dit ook de officiële naam is van zijn eerste tv-show én kookboek), heeft hij nog nooit naakt geposeerd. Zowel Nestle als Coca-Cola hebben hem gevraagd naakt op de foto te gaan voor reclames, maar Jamie zei nooit ja…

7. Jamie Oliver heeft een eigen bier: Lady Marmelade.

8. In juli 2000 trouwde Jamie met voormalig model Juliette Norton, die Jools wordt genoemd. De Oliver’s wonen in Clavering, Essex…. precies waar Jamie is geboren en opgegroeid.

9. Samen hebben ze vier kinderen met zeer bijzondere namen: Poppy Honey Rosie Oliver (geboren 18 maart 2002), Daisy Boo Pamela Oliver (geboren op 10 april 2003), Petal Blossom Rainbow Oliver (geboren op 3 april 2009) en Buddy Bear Oliver (geboren op 15 september 2010).

10. Jamie lijdt aan dyslexie en las zijn eerste boek (Catching Fire) pas in 2013 uit. Hij was toen 38 jaar oud.

Beeld: Getty Images

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.