Koreaanse gefrituurde kip (met een superkrokant jasje)

Culy 21 mei 2016 Recepten

Gefrituurde kip, yes please. En deze Koreaanse gefrituurde kip (oftewel: yangnyeom dak) van de blog SESU chops is nóg lekkerder.

Sanne: “Naast dat de kippenvleugels in een bad met karnemelk en gochujang (Koreaanse gefermenteerde peperpasta) moeten zwemmen, geef ik je ook een trucje om het krokante jasje ook echt krokant te krijgen. Hier heb je geen beslag voor nodig waar je je hele keuken ongewild mee onder kliedert.

Deze Koreaanse gefrituurde kip is krokant én spicy door de gochujang en de ideale weekend-snack waar een mooi fris biertje bij gedronken moet worden. Een Koreaans biertje als Hite kan natuurlijk altijd, maar een fruitige en hoppige IPA is ook zeker geen straf.”

Koreaanse gefrituurde kip2

Het recept

Pak een kom waar je een eetlepel guchujang in doet. Roer eerst los met een klein scheutje karnemelk en een eetlepel sojasaus. Giet dan de rest van de karnemelk erbij en roer door. Doe de gehalveerde kippenvleugels in een zak of grote bak en giet er het karnemelk mengsel overheen. Sluit de zak of bak luchtdicht af en laat 4 uur, of nog liever een hele nacht, in de koelkast marineren.

Giet de kip af en laat uitlekken in een vergiet. Zet een klein steelpannetje op het vuur en verwarm alle ingrediënten voor de saus. Roer goed door, draai het vuur uit en zet apart.

Meng de bloem, maïzena, zout en peper door elkaar en strooi de helft over een groot bord. Leg de uitgelekte kippenvleugels op het bloem-maïzena mengsel. Strooi de andere helft bloem en maïzena over de kippenvleugels zodat ze goed bedekt zijn. Dek af met bakpapier en laat een kwartier staan. In die tijd kun je de olie om te frituren in een pan met dikke bodem verwarmen (of de frituurpan aanzetten). Zorg dat er tenminste 10 centimeter olie in de pan zit.

Test of de olie heet genoeg is om te frituren, zo rond de 180 graden. Doe dit met een stukje brood: wanneer het meteen gaat bruisen is de olie op temperatuur. Frituur de kippenvleugels in delen- wanneer je te veel in één keer frituurt daalt de temperatuur van het frituurvet te ver naar beneden. Frituur de kippenvleugels in 6-7 minuten goudbruin en knapperig. Schep met een draadspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Voor het ultieme krokante jasje frituur je de kippenvleugels nog een keer heel kort, zo’n 30 seceonden. Laat dan weer uitlekken op keukenpapier.

Warm de spicy saus nog even op. Serveer het naast de krokante kip, of smeer de saus er meteen al overheen zodat de kippenvleugels helemaal bedekt zijn. Onverhoopt wat stukjes Korean fried chicken over? Bewaar in de koelkast en warm de volgende dag op in een hete oven. Het krokante jasje is ook dan nog een krokant jasje, fijn hè?

Koreaanse gefrituurde kip

Voor 4 personen:

  • 750 gram kippenvleugels, gehalveerd
  • 400 milliliter karnemelk
  • 1 eetlepel gochujang (Koreaanse rode peper-pasta, te koop bij de toko)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 90 gram maïzena
  • 60 gram bloem
  • Flinke snuf zout en peper
  • Olie om te frituren

Spicy saus:

  • 100 gram gochujang (Koreaanse rode peper-pasta, te koop bij de toko)
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1,5 tot 2 eetlepels sesamolie (afhankelijk van smaak en soort sesamolie)
  • 3 theelepels geraspte gember
  • 2 theelepels maisstroop
  • 1 theelepel suiker
  • 1,5 eetlepel witte wijnazijn
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • Eventueel een scheutje water om saus wat losser te maken
Reageer op artikel:
Koreaanse gefrituurde kip (met een superkrokant jasje)
Sluiten