Emma Bering
Emma Bering Bakkerij / Patisserie 31 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Bij Mister Twister in Utrecht eet je chimney cakes

Als je ooit in Budapest bent geweest, heb je deze chimney cakes vast een keer voorbij zien komen. Deze Hongaarse specialiteit is heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen. Echt een verwennerij, vooral als je het combineert met heerlijke ijs-toppings. Bij Mister Twister in Utrecht zijn ze gespecialiseerd in deze lekkernij.

Eet het origineel of maak er een feestje van met de gekste combinaties.

Chimney cakes uit Hongarije

Chimney cake is het officiële dessert van Hongarije. In Nederland wordt het ook wel schoorsteen-cake of ‘koek op stok’ genoemd, maar traditioneel heet het Kürtöskalács. Het is Hongaars zoet brood en wordt vers gebakken met een krokante buitenkant en een lichte en zachte binnenkant. Het deeg wordt uitgerold tot een grote, ronde plak. Daarna worden er met een pizza-snijder dunne, circulaire repen van gesneden.

Super Soft Homemade Chimney Cake Recipe (Kürtőskalács)

How to Make Chimney Cake at Home ↓↓↓ INGREDIENTS: For the dough: 600 g flour 250 ml milk 80 g melted butter 30 g fresh yeast 2 eggs 2 egg yolks 2 tbsp.

Deze repen worden om een kegelvormige stok heen gewikkeld en besmeerd met olie en suiker, waarna het zo’n 20 minuten in de oven gaat. Andere combinaties zijn walnoten, amandelen, vanillesuiker, cacao of kokos gemixt met suiker. De suiker wordt vervolgens door de warmte gekaramelliseerd. Bovenstaand filmpje laat zien hoe je ze zelf kunt maken.

De smaak doet wat denken aan churros en donuts. Als je dat lekker vindt, is dit ook zeker weten een must eat!

Are You Nuts? Chimney gekarameliseerd met nootjes, pinda pasta, pretzels, roomijs en zoute karamelparels… #original #chimneycake #streetfood #guiltypleasure #utrecht #vredenburgkwartier #dom #genieten #foodie #langeelisabethstraat

27 Likes, 0 Comments – MisterTwister (@mistertwisternl) on Instagram: “Are You Nuts? Chimney gekarameliseerd met nootjes, pinda pasta, pretzels, roomijs en zoute…”

De gekste en lekkerste combinaties

Je kunt chimney cakes gewoon direct opeten. In dat geval zit er alleen suiker om of bijvoorbeeld kokos. Echter kun je ze ook eten als een soort ijsje. In dit geval is de chimney cake het hoorntje van het ijsje.

Je kunt er de gekste toppings op doen. Denk aan: vanille-ijs of slagroom met stroopwafel, kaneel, rozijnen en appel of chocotopping en chocodip, maar ook gummibeer, aardbeien en Kitkat. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden, er zijn nog veel meer combinaties te verkrijgen.

chimney cakes

Haal het bij Mister Twister in Utrecht

Heb je geen zin om het zelf te maken of wil je proeven hoe het echt smaakt? Gelukkig hoef je dan niet helemaal naar Hongarije, maar kun je gewoon naar Utrecht. Bij Mister Twister in Utrecht staan deze chimney cakes gewoon op de kaart. Sterker nog, dit is het enige product wat ze hier verkopen.

Naast de winkel staan zijn ze ook vaak op festivals te vinden met een kraampje. Ze willen Nederlanders kennis laten maken met deze Hongaarse lekkernij. De naam Mister Twister heeft ook te maken met het feit dat je het deeg om een staaf heen draait en zo dus deze lekker chimney cakes krijgt.

Je kunt Mister Twister vinden op de Lange Elisabethstraat 4, 3511 JC in Utrecht.

Smoking hot in Utrecht: De Chimney Cakes van Mister Twister⁩. #chimneycake #hotspotutrecht #foodporn #foodie #original #streetfood #funfood #healthysnacks #new #utrecht #vredenburgkwartierutrecht #langeelisabethstraat

35 Likes, 1 Comments – MisterTwister (@mistertwisternl) on Instagram: “Smoking hot in Utrecht: De Chimney Cakes van Mister Twister⁩. #chimneycake #hotspotutrecht…”

Heerlijke Europese lekkernijen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.