Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 14 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Er is nu ook blonde chocolade: gekarameliseerde witte chocolade

Chocolade is er in drie varianten: melk, wit en puur… dacht je. Want er is een nieuwe soort chocolade op de markt: blonde chocolade. Grote chocolademerken als Valrhona en Hershey’s maakten al blonde chocoladerepen. Maar wat is het precies? En belangrijker nog: hoe smaakt het?

Donkere melkchocolade en blonde chocolade

Bij het horen van de term ‘blonde chocolade’ moesten wij meteen denken aan de donkere melkchocolade die Tony’s Chocolonely onlangs lanceerde.

Mocht je ‘m nog niet kennen: de donkere melkchocolade van Tony’s bevat 42% cacao (in tegenstelling tot hun ‘reguliere’ melkchocolade die 32% cacao bevat) en is een stuk minder zoet. Wel heeft het die volle romigheid die je gewend bent van melkchocolade. Het Amsterdamse Chocolatemakers is er zelfs in geslaagd een donkere melkchocolade te maken met nóg meer cacao: maar liefst 52%.

Je ziet: het is niet allemaal zo zwart-wit als melk, wit en puur. Daartussen valt nog veel meer te experimenteren voor chocolademakers.

Gekarameliseerde witte chocolade

En dat is nu ook het geval met blonde chocolade. In feite is dit witte chocolade, die is gekarameliseerd. De chocolade krijgt daardoor ook de gouden gloed van karamel en een volle, ietwat gebrande smaak. Een beetje hartiger dan de gewone witte variant.

En dat is ook precies wat er met de witte chocolade wordt gedaan om ‘m van wit naar blond te krijgen. Chocolademakers roosteren stukjes witte chocolade onder voortdurend roeren. Dat gebeurt op een temperatuur tussen de 93 en 135 graden. Daardoor karameliseert de chocolade en krijgt ‘ie zijn nieuwe kleur & smaak.

Waar kun je blonde chocolade proeven?

Dikke kans dat je ‘m nu ook wil proeven, die witte choco. Dat kan gelukkig gewoon in de supermarkt: Nestlé heeft bijvoorbeeld een eigen blonde chocoladereep. Maar proef beslist eens de reep van Mesjokke: chocolademakers uit Utrecht die al in 2016 een Natural Blonde chocoreep op de markt brachten (lekker: met een beetje venkelzaad!).

Bij chocolaterie Christian in Oss behoort de blonde chocolade zelfs tot de specialiteiten. Ze maken er bijvoorbeeld hazelnootkoeken mee, maar ook luxe chocolaatjes en repen…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.