Redactie
Redactie Recepten 29 dec 2012
Leestijd: 2 minuten

Recept + video: Hongaarse schoorsteen-cakes

Een echt Hongaars recept: Kürtöskalács, oftewel schoorsteen-cakes. Uitgevoerd én fijn gefilmd door de jongens van Breadlab!

Plaats de vier papierklemmen zo op je bakblik, dat de handvatten van de deegroller er precies tussen passen. Mix de gist door de bloem. Meng de eieren, suiker, boter en melk en voeg deze mix toe aan de bloem. Mix en kneed het deeg tot het goed ontwikkeld is, ongeveer acht minuten in een mixer, twaalf als je met de hand wil kneden.

Vorm een bal van het deeg en laat het in een licht geoliede kom afgedekt met plastic bij kamertemperatuur rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld, in ongeveer één uur. Zet je grill aan op de hoogste stand.

Sla het deeg plat en rol het uit tot een grote rechthoek van ongeveer een halve centimeter dikte. Snijd strips van drie centimeter in de lengte. Bedek de handvaten van de deegroller met zilverfolie. Strijk de deegroller in met wat olie.

Neem een strip deeg en dek de rest af om uitdrogen te voorkomen. Rol één van de uiteinden van een strip deeg tussen je handen. Rol het deeg strak rond de deegroller. Zorg ervoor dat het deeg goed overlapt. Rol dan lichtjes met de deegroller over de tafel, om het deeg aan elkaar te laten hechten. Herhaal dit met nog een strip deeg voor de andere helft van de deegroller.

Zet de deegroller in je doe-het-zelf spit, en zet in het midden van de oven onder de voorverwarmde grill. Gril het deeg voor ongeveer 10 minuten tot het licht is verkleurd. Draai je deegroller regelmatig voor een egale kleur.

Haal de schoorsteencakes na die tien minuten uit de oven, bestrijk ze met boter en rol ze door de suiker. Plaats terug in de oven en gril totdat de suiker volledig is gekaramelliseerd. Haal uit de oven en rol nu door de kaneelsuiker, chocolate chips, grof gehakte walnoten, geroosterde amandelen of maanzaad.

Laat de schoorsteen cakes enkele minuten afkoelen, en haal ze dan voorzichtig van de deegroller. Krakend vers en nog warm zijn de schoorsteen-cakes het lekkerst. Je kunt ze goed invriezen en makkelijk weer ‘oppiepen’ in de oven.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.