Redactie
Redactie Restaurants 19 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Restaurant Noir: een Parijse jazzbar in het centrum van Utrecht

Het nieuwe restaurant Noir brengt Parijs naar de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Waar je kunt genieten van”chique ordinaire” Franse gerechten, zoals de eigenaren het zelf omschrijven. Een warme, donkere plek met veel hout en koper. Je waant je gemakkelijk in een Parijse jazzbar uit de jaren twintig.

Update: Noir is inmiddels permanent gesloten. Tip: hop in plaats daarvan binnen bij Terroir

Wij waren al verkocht bij de woorden: een oude Parijse jazzbar! In Utrecht! Bij restaurant Noir kun je terecht voor gerechten die gebaseerd zijn op de oude Franse keuken. En bij een Parijse jazzbar hoort natuurlijk Franse wijn en cognac.

Er wordt naast het eten dan ook ook veel aandacht geschonken aan bijzondere drankjes. Er zijn veel speciaalbieren – waaronder lokaal – wijnen en gedestilleerde dranken (Armagnac, Calvados, Absinthe…) maar ook toffe ambachtelijke frisdranken van bijvoorbeeld Wostok en Fentimans.

Restaurant Noir in Utrecht
Bron: Noir Utrecht

De menukaart van restaurant Noir

Maar wat moet je je voorstellen bij die “chique ordinaire Franse gerechten”? Een knipoog naar de Franse klassiekers, maar dan zonder de poespas. Om te beginnen zijn er plats zoals desembrood met gezouten citroenboter, charcuterie, kazen of zelfs een proeverij met chocolade!

De ‘hoofdgerechtjes’ zijn klein, wat betekent dat je veel kunt proeven. Bijvoorbeeld langzaam gegaarde ossenstaart, gegrilde zeebaars met geroosterde venkel in persillade, en artisjok met doperwt-crème fraîche en Le Puy linzen. Om maar een paar hoofdgerechten te noemen! Ook tof: een gerechtje van geblakerde prei met hazelnoot en beurre noisette. Of witte asperges die licht zijn gerookt, met broodkruim, dragon en Comté kaas. Op en top Frans en toch ook weer licht en modern.

Van C’est Ça naar Noir

Eigenaren Arnaud Verbeek en Raoul Witteman zijn trouwens geen onbekenden in Utrecht. De heren runnen al vijf jaar restaurant C’est Ça in Utrecht waar ze betaalbare drie- vier- of vijfgangen (verrassing)menu’s serveren. Terwijl Arnaud zorgt dat C’est Ça op rolletjes blijft lopen, zal Raoul zicht volledig richten op restaurant Noir.

Het interieur van Noir is trouwens ook nog het vermelden waard. Als ze zeggen dat ze oude Parijse jazzbar zijn, dan bedoelen ze ook echt dat ze een oude Parijse jazzbar zijn. Het restaurant heeft een grote bar van koper en donker hout. De muren zijn versierd met zwart-wit foto’s van Parijs en jazzinstrumenten. Het zou geen jazzbar zonder jazzy klanken uit de speakers. En achterin het restaurant vind je een prachtige open keuken.

Het adres van restaurant Noir:

Lange nieuwstraat 88
3512 PM Utrecht

De openingstijden van Restaurant Noir zijn van dinsdag tot en met zondag vanaf 16:00 uur.

MEER HOTSPOTS IN UTRECHT:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.