Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 20 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Bij Terroir in Utrecht kies je éérst de wijn uit, dan pas het eten

We krijgen nóóit genoeg van leuke wijnbars met goed eten. Van onze meest recente ontdekking, Café Restaurant Terroir in Utrecht, worden we dan ook weer helemaal vrolijk. In dit restaurant bepaal je eerst welke wijn je gaat drinken, daarna wat je erbij wilt eten.

De term ‘terroir’ is natuurlijk een bekende uit de wijnwereld. Terroir beschrijft de omgeving waar de wijnstokken groeien en geeft een indicatie van de invloed die deze bewuste plek heeft op de wijn die er vandaan komt.

Nieuw soort wijnbar

Het is een passende naam voor een hotspot waar het niet alleen om wijn draait, maar ook om de goede producten waar ze mee werken (liefst afkomstig uit de streek) en de gerechten die ze serveren. Want “in ieder goed gemaakt product proef je iets van herkomst terug”, aldus de eigenaren van Café Restaurant Terroir.

Die eigenaren, dat zijn Wim en Julian, die ook al samenwerkten bij Rubens Proeflokaal aan de Nieuwegracht. Wim is al zo’n negen jaar eigenaar van dit geliefde café in het Utrechtse museumkwartier. Ze besloten dat Utrecht klaar was voor een nieuw soort wijnbar. Toen het pand van Meneer Buscourr aan de Lange Nieuwstraat even verderop vrijkwam, bouwden ze de zaak om tot Terroir: een plek waar je keuze voor de wijn bepaalt wat je gaat eten, in plaats van andersom.

Wijnkaart

Het is een relaxte plek zonder opsmuk geworden, waar je meteen zin krijgt in een goed glas. Licht, fris en tijdloos, met wijnkaarten aan de muur en een bar die is volgehangen met de houten platen van wijnkisten. Ook is er een aparte ruimte voor proeverijen, masterclasses en wijncursussen.

De wijnkaart van Terroir beslaat vooral wijnen van biologische en biodynamische komaf en is een mix tussen klassiekers en spannende nieuwe vondsten. Volgens de eigenaren zijn alle wijnen afkomstig “van goede makers”. Ook de gerechten zijn die leuke mengelmoes van klassiek en spannend, zodat er altijd wel iets op de menukaart staat wat we willen proeven.

Pithivier voor twee personen

Op moment van schrijven kun je nog niet in het restaurant eten vanwege de geldende lockdown, wél valt er elke week van alles af te halen bij Terroir. Van een pithivier met gekonfijte eendenbout, eendenlever & rode kool voor twee personen tot aan een voorgerechtje van zeebaars met aardpeer en verveine of agnolotti pasta met pompoen en sauce vierge.

We zouden daar ook zéker de bao buns met een vulling van knolselderij, gember en XO saus bij bestellen, want na één portie wilden we er meteen nog een.

Tot we weer bij Terroir aan de (wijn)bar kunnen hangen, gaan we hier dus nog vaak wat lekkers afhalen en willen we je aanraden om vooral ons voorbeeld te volgen.

Café Restaurant Terroir zit aan de Lange Nieuwstraat 62 in Utrecht. Kijk op de website voor de actuele openingstijden en (afhaal)menu’s. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.