Auke Sprangers
Auke Sprangers Restaurants 9 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse keuken in volle glorie bij Neder in Alkmaar

Koken met lokale ingrediënten en met producten van het seizoen: we horen het – gelukkig maar – steeds vaker. Neder in Alkmaar doet er nog een schepje bovenop: het zichzelf betitelde ‘Nieuw-Nederlandse’ restaurant werkt namelijk enkel en alleen met Nederlandse producten én dranken.

Neder

De harde spelregel van Neder? Als het hier niet groeit, dan gebruiken we het niet. Waar andere restaurants proberen zo veel mogelijk met ingrediënten van eigen bodem te werken, gaat Neder all the way.

Ook ‘s anders: alle gasten schuiven aan voor zevenen – wat dus voelt alsof je met z’n allen bij vrienden op bezoek gaat -, en kiezen uit 6 of 9 gangen met eventueel bijpassend drankarrangement. Dit vaste menu verandert uiteraard enkele keren per jaar, er wordt immers seizoensgebonden gekookt.

Het menu

Over de inhoud van het menu valt logischerwijs een hoop te vertellen. Zo loopt het water ons in de mond wanneer we lezen over zwavelzwam – van bevriende paddestoelenplukken Peter – van de barbecue met aarbeienketchup, knoflooksaus op basis van hangop en dragonolie. Of lacto-asperge met een crème van oude Texels schapenkaas en hollandaise met perencider. En geheel volgens de ‘groeit het hier niet, dan gebruiken we het niet’-regel, vind je bijvoorbeeld geen koffie of chocolade terug op de kaart.

Wél gaat Neder dan op zoek naar Nederlandse alternatieven, in dit geval vers hooi: “Dit geeft mooi frisse smaken van gras en citrus. Geroosterd hooi geeft onze gerechten en drankjes de donkere aroma’s van koffie, karamel en mokka. Altijd met de heerlijke stallige ondertoon. Een echte Nederlandse specerij.”

Dranken

Over de dranken kunnen we ook flink uitweiden. Wat dacht je van cider uit de Beemster over bevroren appelsap en geroosterd hooi of een licht-mousserende wijn uit de Betuwe? Ook aan non-alcoholische dranken zijn gedacht. Denk aan kefir met lavas en spar of sap van duindoorn, honingazijn en rozenbottel. Een geheel non-alcoholisch drankarrangement geheel passend bij het aangeboden menu is dan ook zeker een optie.

Kaasfestijn

Ook leuk: vanaf donderdag 21 juli biedt Neder vier keer op donderdag een ‘Kaasfestijn’ aan: 6 kaasgerechten mét 6 bijpassende dranken, in samenwerking met Kaas van Daan.

Het adres van restaurant Neder

Je vindt Neder aan de Laat 85 in Alkmaar.

Check de website voor meer informatie en actuele openingstijden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.