Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 10 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Een ode aan het lekkere ‘gewone’ broodje

Een bruin bolletje met kaas of een wit kadetje met ossenworst: ooit zo saai, maar terug van weggeweest. We hunkeren met z’n allen weer naar ‘gewone’ broodjes, zonder gepocheerde eieren, avocado en andere opsmuk. Ondernemer Ginny Ranu startte een zoektocht op Instagram, Marc-Marie en Aaf vonden er iets van (in hun podcast) en nu zijn we op de Culy redactie ook naarstig op zoek naar gewone broodjes.

Daarom: de lekkerste ‘gewone’ broodjes op een rij.

Gewone broodjes

Broodje tartaar bij Eetsalon van Dobben

Al sinds 1945 is Eetsalon van Dobben aan de Korte Reguliersdwarsstraat een begrip als het gaat om het gewone broodje. In het hart van Amsterdam word je ook op z’n Amsterdams begroet en gaat alles er ook op z’n Amsterdams. Hoe dat in z’n werk gaat?

Wil je de Van Dobben experience goed meemaken, kies dan een plekkie aan de bar. Wil je iets minder in de belangstelling zitten, ga dan ergens anders in de zaak zitten. Maak je keuze van het uitgebreide doch simpele menu en bestel. Het gerinkel van de witte schoteltjes is hier muziek en de broodjes vliegen je om de oren. Of je wat wil drinken? Veel mensen zul je een glas melk zien drinken, maar – geen zorgen – ze hebben ook gewoon andere (fris)dranken.

Hard, zacht, wit, bruin, boter of zonder? Alles kan. Maar alles blijft vooral lekker gewoon. Aanraders? Culy’s Martine droomt van 24 uur broodjes ‘ros’ en tartaar eten in de eetsalon, maar de broodjes Van Dobben kroket, warme worst en fricandeau zijn ook om letterlijk op te vreten.

Broodje van Toen in Haarlem

Aan de Gedempte Oude gracht in Haarlem is een oud koffiehuis omgetoverd in het gezellige Broodje van Toen. Vroeger aten enkel de werklui hun broodje in het koffiehuis, tegenwoordig kan iedereen dat. Het interieur is aangepast naar 2022, maar de broodjes zijn nog van toen. Pekelvlees, een balletje uit de jus, jonge kaas of een broodje halfom: het kan allemaal.

Maar, meegaand met de tijd, zijn er ook broodjes van nu met hippe namen als de Veggie-Wich met zoete aardappel, gegrilde paprika, spinazie, parmezaanse kaas en walnotenpesto. Voor ieder wat wils!

Krentenbol met kaas van Tankstation Scheiwijk

Het is hét culinaire tankstation van Nederland en we geven toe dat wij er wel eens voor zijn omgereden. Waar je tankstation-pauze zich normaal typeert met een gevulde koek, een Mars of voorverpakte sandwiches is het bij Scheiwijk andere koek. Ze laten namelijk zien dat eten langs de weg (h)eerlijk kan zijn.

Naast hun uitgebreide assortiment aan delicatessen, zelfgemaakte taartjes en rijkelijk belegde broodjes, winnen ze ook een prijs voor de ‘gewone’ broodjes. Bolletjes of harde puntjes met rosbief, pistolets met oude of jonge kaas en zelfs een krentenbol met kaas siert het menu. En dat allemaal langs de A27!

Goed belegd bij Boer Geert in Zaandam

Bij Boer Geert in Zaandam hebben ze het broodjesvak begrepen. Als je online het menu bekijkt, loopt het water je al in de mond. Overdadige broodjes zoals een ciabatta met spicy kipschnitzel of een pistoletje “Biefstuk Mokum” met dun gesneden mals rundvlees in een marinade van verse knoflook, kruidenboter en champignons.

Maar gelukkig snapt boer Geert ook het simpele broodjesvak opperbest. Zo hebben ze een pistolet met plakken ossenworst van minstens een centimeter dik (een must), een broodje halfom waar het vlees haast uit valt zoveel en uiteraard een broodje paling en andere visklassiekers. Boer Geert is echt een adresje om voor om te rijden óf eens een bezoekje aan Zaandam te brengen.

Joop’s broodjes in Enschede

Niet alleen in Amsterdam en omstreken worden de bolletjes goed belegd, ook in Enschede kunnen ze er wat van. Bij Joop’s broodjes vind je namelijk een hele rits aan simpel maar perfect belegde broodjes. Op het menu, naast tosti’s, hamburgers en soepjes, geen opsmuk, maar gewoon brood en beleg zoals ‘t is.

Zo eet je hier komijnekaas, tartaar (en tartaar speciaal) en casselerrib of cervelaat. De klassiekers als een broodje ossenworst en rosbief sluiten het menu af en maken Joop’s Broodjes in Enschede ook een perfecte plek voor een snel bolletje voor tussen de middag!

Meer gewone broodjes

Met de vier adresjes hierboven kom je misschien al een heel eind, maar Nederland kent nog veel meer broodjestoko’s waar ze de kracht van de eenvoud begrijpen. Breng een bezoekje aan onderstaande broodjeshuizen, kies je broodje uit en smullen maar!

  • Slagerij Ridder in Alphen aan den Rijn
  • Hannibal op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam
  • Broodje Daan in Amsterdam West
  • Nobels in Dordrecht
  • Slagerij de Leeuw in Amsterdam
  • Hergo aan de Beethovenstraat in Amsterdam
  • Slagerij Dungelmann in Den Haag
  • De Meeuw aan de Meeuwerderweg in Groningen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.