Redactie
Redactie Culinair nieuws 5 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Drie keer raden: welk visproduct wordt door jullie het meest gegeten?

Je gokt misschien gelijk: kibbeling, haring… vissticks? Maar nee, tonijn uit blik is het meest gegeten visproduct in Nederlandse huishoudens (vooruit, wel gevolgd door verse Hollandse haring en de welbekende vissticks). Heb jij ook altijd wel blikje in de voorraadkast staan voor een snel te maken salade, pasta of borrelsnack? En let je dan ook op welk blikje je koopt?

Visexpert Bart van Olphen is net als wij dol op vis uit blik. Hij schreef er twee kookboeken over met smakelijke recepten en bracht onder zijn eigen merk Fish Tales diverse blikjes met onder andere duurzaam gevangen tonijn op de markt. Bart: “Grote visconservenproducenten stunten met lage prijzen. Twee blikjes voor de prijs van één. En dat gaat ten koste van een gezonde visstand in de zee.”

Stop foute tonijn

Stop met foute tonijn

Als verantwoord alternatief draagt Bart tonijn aan die door het Marine Stewardship Council (MSC) is gecertificeerd en die met een hengel is gevangen. Volgens Greenpeace is dat de enige echte duurzame methode om tonijn te vangen. “Niet duurzame tonijn wordt gevangen met ringnetten waarbij je onnodig veel bijvangst krijgt. Denk aan schildpadden, haaien en onvolgroeide tonijn. Het is roofbouw op onze oceanen. Door met hengel en lijn te vissen heb je nauwelijks bijvangst. Je steunt met het eten van deze tonijn bovendien lokale visserijgemeenschappen in ontwikkelingslanden die geheel afhankelijk zijn van tonijnvangst met hengels.”

Maar liefst 93% van de in Nederlandse supermarkten verkochte tonijn is ‘foute tonijn’, ofwel tonijn die niet duurzaam is gevangen. En dat moet écht anders vindt Bart. Daarom is hij de campagne Stop Foute Tonijn begonnen waarin hij consumenten en producenten oproept over te stappen op het kopen en verkopen van goede tonijn.

Stop Foute Tonijn

Goede tonijn

Ben jij ook zo’n groot tonijn uit blik liefhebber? Deel dan deze campagne, jouw favo tonijnrecept of een ander statement met ‘goede’ tonijn met de hashtag #stopfoutetonijn en kies ook voor duurzaam gevangen tonijn.

Lees meer over goede en minder verantwoorde tonijn op stopfoutetonijn.nu.

Trek gekregen? Maak dan één van deze heerlijke gerechten:

Stop foute tonijn en ga voor duurzaam gevangen tonijn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.