Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 6 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit staat er op het nieuwe menu van Bluespoon in het Andaz in Amsterdam

Bluespoon Restaurant & Bar in het Andaz hotel in Amsterdam is altijd een fijne plek om neer te strijken. Het feest begint al aan de bar, waar je zowel tot rust komt na een lange dag werken als een beetje geprikkeld wordt. Het is als een ontdekkingsreis door cocktailland: er valt altijd iets nieuws te ontdekken en te proeven. Met name het Close the Loop-principe dat Bluespoon Bar toepast is natuurlijk buitengewoon interessant.

En o ja, Bluespoon serveert in het weekend ook nog eens een fantastische Mad Hatter’s Brunch, waarbij je je Alice in Wonderland waant.

Maar we zijn op deze druilerige donderdagavond vooral naar Bluespoon gekomen om te tafelen. Chef Sander Bierenbroodspot  heeft namelijk een nieuw menu ontwikkeld. En dat moeten we proeven, vindt hij. Ons hoor je niet tegensputteren.

Het nieuwe menu van Bluespoon

Het menu van Bluespoon Restaurant & Bar klapt open en heeft twee zijdes: ‘the left menu‘ en ‘the right menu‘. Daar is overigens niets politieks aan, het zijn gewoon twee mooie culinaire trips en je mag zelf bepalen welke route je het meest aanspreekt. De maître van vanavond raadt ons sterk aan om gewoon voor de volledige zes gangen te gaan. Wij kiezen voor links, doen onze riemen vast (of beter misschien: los) en stappen in voor de rit.

Het spreekt ons vooral aan hoe Sander zijn verhaal vervlecht met bepaalde gerechten. Bijvoorbeeld met het pre-dessert van hangop met kersen. Sander: “Dit is echt een jeugdherinnering. Na het eten kregen we thuis altijd hangop met kersen en nootjes.”

Chef Sander Bierenbroodspot van Bluespoon
Chef Sander Bierenbroodspot in de open keuken van Bluespoon

Dashi van bubbeltjeswier

Ook leuk: de dashi die hij maakte met gedroogde porcini en het bubbeltjeswier waar hij als kind mee speelde aan zee. Sander: “Ik dacht, als het met zeewier kan, kan het vast ook met bubbeltjeswier”. De stukjes ‘schors’ bovenop de foie gras zijn gemaakt door porcini poeder te mengen met melk en te bakken op een plancha. “Zo krijg je porcini-crisp”.

Het zijn dit soort details en slimmigheidjes die maken dat we niet alleen heel lekker eten, maar ook worden verrast. Bijvoorbeeld ook door een stukje afsnijdsel van de heilbot als kibbeling te serveren, naast de heilbot (dat was trouwens het lekkerste stukje kibbeling dat we ooit hebben gegeten).

Heel gaaf vinden we ook de cocktail die geserveerd wordt bij de foie gras. De ‘Coastal Collins’ bestaat uit gin, infused met oesterblad, zwarte kardemomsiroop en limoensap. De tonic is 724 tonic uit Peru, waarvoor de kinine op een hoogte van 724 meter is geplukt. Het resultaat is een lekkere zure cocktail (prettig bij een heftig gerecht als foie gras) met een vleugje zee.

Bekijk hieronder de foto’s van het nieuwe menu van Bluespoon:

Gerecht met vis bij Bluespoon
Mosselen uit de Oosterschelde, avocado, karnemelk, basilicum-vinaigrette, vadouvan, krokante ui
Gnocchi bij Bluespoon
Gnocchi van Doré aardappel, zacht gegaard hoeve-ei, Boeren oplegkaas, truffel, reepjes citroen en gefrituurde rozemarijn
Restaurant Bluespoon in het Andaz
Krokante zwezerik van Hollands kalf, compote van ui, beurre noisette en zwarte truffel Nancy van Batenburg voor Culy
Coastal collins cocktail
Coastal collins
Foie gras met dashi
Foie gras met dashi van bubbeltjeswier en porcini, pompoenolie, peer en sea vegetables
Heilbot met bloemkool bij Bluespoon
Heilbot met bloemkool (gebakken en rauw), saus van Pernod, olijf en gefrituurde kapperappeltjes
Afsnijdsel van de heilbot - no food waste
Kibbeling van het afsnijdsel van de heilbot
Pre-dessert van hangop met kersen
Pre-dessert van hangop met Amarena-kers en nootjes
Pannacotta met rozemarijn
Pannacotta van karnemelk met rozemarijn, ijs van mandarijn en gemarineerde appel

Waar vind je Bluespoon?

Een menu van 6 gangen bij Bluespoon Restaurant & Bar kost € 74,- euro. Je kunt ook kiezen voor een menu van 4 of 5 gangen. Alle gerechten kunnen ook à la carte worden besteld.

Het adres:

Prinsengracht 587 (in het Andaz hotel) in Amsterdam.

Het restaurant is elke dag open. Reserveren kan online

Meer restaurants in Amsterdam centrum:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.