Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Restaurants 12 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Must-do: de kerstbrunch van Goldfinch in het Waldorf Astoria Amsterdam

In de categorie ‘doen met Kerst’ scoort de kerstbrunch van Goldfinch in het Waldorf Astoria in Amsterdam hoog op onze lijst. Het restaurant brengt het begrip ‘brunchen’ naar een nieuw niveau. Heel eerlijk: na het proberen van de vijf gangen zijn we stiekem een beetje voor het leven verpest. Er zijn maar weinig brunches die deze gangen overtreffen. En dat laten we je maar al te graag zien.

Sterrenchef Sidney Schutte en patissier Vipin Charly (yep, die van de sensationele Afternoon Tea’s) hebben weer hun beste beentje voorgezet voor dit menu. Aan elke gang is veel tijd en aandacht besteed, maar vooral de eerste en laatste gang zijn verbluffend prachtig.

Kerstbrunchen bij Goldfinch

Eerder schoven we tijdens de vegetarische week al aan voor een vega menu bij Goldfinch, en met die ervaring rijker wisten we dat we ook de kerstbrunch zeker weten moesten proberen. Goed om te weten: de brunch wordt alleen op eerste kerstdag (25 december) geserveerd.

Na plaats te hebben genomen in de prachtige ruimte waar Goldfinch zich bevindt, wordt de wijn ingeschonken die bij de eerste gang hoort. Een Zuid-Afrikaanse (Swartland) Chenin Blanc van wijnmaker David & Nadia uit 2018. Dat klinkt net zo prachtig als het smaakt.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Sneeuwmannetje

Vervolgens komt ook de eerste gang op tafel en valt onze mond even open. Wat een kunstwerkje! Een sneeuwachtig kunstwerk, om precies te zijn. De sneeuwman bestaat uit een krokantje van tarwe met aan de binnenkant een salade van garnalen met baharat en augurk. Of zoals Sidney nuchter toelicht: “Eigenlijk is het gewoon een garnalensalade met een sneeuwpop eromheen gewerkt.” 

Je moet de sneeuwpop eerst kapotslaan (niet helemaal in lijn met de kerstgedachte, maar hé, stiekem wel heel leuk om te doen) alvorens je ‘m opeet. Deze ‘garnalensalade met een sneeuwpop eromheen’ is krokant, smaakvol en simpel – maar toch bijzonder.

Bron: Nany van Batenburg voor Culy

Eggs Benedict

Gang twee is een Eggs Benedict van niveau. Het gerecht bestaat uit brioche met een gepocheerd ei, een Hollandaisesaus met hazelnoot, spinazie en zwarte truffel. Een klassieker op elke kerstbrunch, maar dan net iets bijzonderder.

En de wijn die erbij geschonken wordt? Dat is een rijke, volle witte wijn uit 2016 van producent Domaine Gayda uit Frankrijk.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Crispy Pork

Over naar gang drie. En snel een beetje, want van de overheerlijke buikspek willen we ons bord al aflikken voordat we nog maar een hap hebben genomen. Met een salade van frisée en yuzu, mosterd, rode biet en dragon wordt het geheel een perfecte combinatie van smaken die fantastisch samengaan.

Eet je geen vlees? Dan is er een prachtig alternatief van biet, met knapperige biet daarbovenop (het doet ons qua textuur een beetje denken aan Nibbits – niet doorvertellen), afgetopt met mosterdzaad, muismeloen en dragon.

Ons glas werd gevuld met een fruitige, frisse rode wijn (Fleurie) van Domaine du Vissoux uit Beaujolais (Frankrijk).

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Mini-flammkuchen

Wat volgt, is een mini-flammkuchen, maar dan de haute cuisine variant. De flammkuchen van Goldfinch wordt gemaakt van bladerdeeg en belegd met kreeft, chorizo, Japanse kewpie mayonaise en bonito flakes.

De vega optie komt met aubergine en en kimchi. Een toffe combinatie van verschillende smaken met een knapperige bite.

De bijbehorende wijn is een krachtige, Duitse Riesling van Pflüger Pfalz.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Christmas Tree

En dan de kerst op de taart. Of beter gezegd de piek op de kerstboom. Of de kerstboom op de kerstbrunch?

Deze kerstboom bestaat van een mousse van Manjari chocolade met 64% cacao, een single origin chocolade uit Madagascar. Een chocolade die de mousse heerlijk zacht en smaakvol maakt.

Middenin de kerstboom zit een gelei van mandarijn. Dit maakt het dessert (naast zwaar) toch ook lekker fris. De sneeuw is ook eetbaar, want die is gemaakt van geraspte witte chocolade. Daarbij drinken we een Maury uit 2009, een Franse wijn vol aroma’s van rood fruit van Chateau Lauriga. Al met al een overheerlijke afsluiter van de brunch.

Reserveren voor Kerst?

De kerstbrunch vindt plaats op eerste Kerstdag (25 december) van 12:00 tot 15:00 en kost € 99,-. Je vindt Goldfinch in het Waldorf Astoria op Herengracht 548. Reserveren? Bel 020 – 718 4643 of mail naar [email protected].

Kerstbrunch Waldorf Astoria
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.